От идния месец погват некоректни фирми от Димитровград, Хасково и областта
Автор: Соня ВАСИЛЕВА
Публикувана на: 13 Юли 2009 | 12:25
Новината е изкоментирана: 2 пъти
Съвместни ревизии на некоректни осигурители начеват от идния месец в Димитровград, Хасково и останалите населени места от областта. За това информира днес Божана Илиева, пресаташе на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (ТДНАП).

Проверките ще бъдат съвместни – на НАП и НОИ, и са договорени на национално ниво от ръководствата на двете институции. Бъдещите действия са в отговор на усилията за пресичане на порочни практики за избягване на плащане на данъци и осигуровки. Целта е по този начин да се гарантират приходите в бюджета, уточни Илиева за читателите на www.dgpazar.eu

Като конкретен повод за предприетата мярка е отчетената тревожна тенденция в страната да намаляват реалните приходи от осигуровки. Това ще затрудни обезпечаването на средства за извършване на необходимите осигурителни плащания като обезщетения при болнични и майчинство. Селекцията на некоректните осигурители ще се извършва от служители на НОИ.

С цел спестяване на средства от осигуровки, сред похватите на някои работодатели е да начисляват работни заплати на персонал, който реално не е нает. След това фирмите не внасят задължителните осигуровки на въпросните лица. А при настъпване на временна неработоспособност на същите им се изплащат парични обезщетения. По-този начин Държавата и общественото осигуряване се натоварват двойно, коментира Илиева. Един път - от не внесените осигурителни вноски, и втори– с изплащане на средства по болнични листове.

За първото полугодие на годината след приключили 162 ревизии на фирми са установени допълнителни осигурителни задължения в размер на 475 625 лева, отчитат от ТДНАП.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil