Искат референдум за съдбата на най-голямото в Южна България стоково тържище
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 23 Март 2009 | 14:04
Новината е изкоментирана: 17 пъти
Съдбата на димитровградския Неделен пазар ще решават чрез нарочен референдум жителите на общината. Това ще стане възможно, ако 33-мата съветници от местния парламент одобрят предложението на колегата си Велизар Чолаков, председател на сесийната група "Да за Димитровград".

В докладна записка, включена в дневния ред на предстоящата тази седмица сесия, се иска тържището да бъде изместено от досегашното си местоположение. Като мотив Чолаков посочва ограничените възможности за развитие на Пазара предвид съседството му с жилищен квартал и недостатъчните на брой терени, които да бъдат включени към вече установените търговски зони.

"Считам за целесъобразно и наложително Общинският съвет и общинското ръководство да започнат работа по реализиране на проект за изграждане на ново място на общинско тържище на територията на града", се казва в депозираното предложение на Чолаков. Припомняме, че понастоящем вносителят на докладната оглавява Постоянната комисия "ТСУ, строителство и комунални дейности". Член е и на тази по "Търговия, общински пазари и тържища".

За принципното намерение на Чолаков да подложи на широк публичен дебат бъдещето на най-голямото в Южна България стоково тържище ви информирахме още преди месец. Идеята си тогава той подхвърли в рамките на февруарското работно заседание на местния парламент. Тогава, по съвет на ОбС-председателя Иво Димов, народният избраник се зарече мотивирано да развие предложението си за насрочване на първия в Димитровград референдум, отбелязва dgpazar.eu

Желанието за изместване на Пазара от сегашното му местоположение битува сред определени управленски кръгове от години насам. При мандата на предходния Общински съвет дори бяха заделени значителни средства за предпроектно проучване в насока търсене на алтернативни варианти. Според огласени тогава данни от проведено анкетно допитване обаче, болшинството се обявиха твърдо против промяна на сегашното статукво.

Реализирането на евентуално преместване ще ангажира значителен финансов ресурс, признава в докладна записка до колегите си Велизар Чолаков. Затова, според него, становището си трябва да изрази всеки отделен жител. Своеобразен референдум би бил възможен съгласно съблюдаване на постановките в чл.25, ал.1, т.3 от Закона за допитване до народа. Преди това воля за стартиране на процедурата следва да заявят на заседанието си този четвъртък димитровградските общински съветници.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil