Над 2 000 търговци учредяват най-големия в Димитровград и региона браншови синдикат
Автор: Автори: Соня ВАСИЛЕВА, Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 13 Февруари 2009 | 13:38
Новината е изкоментирана: 22 пъти
Най-големият браншови синдикат, правен някога в Димитровград, предстои да заработи де юре в близката седмица-две. Това информира за читателите на dgpazar.eu Наско Иванов, един от 28-те инициатори на идеята, добила през последните седмици широка популярност сред търговците от местния Неделен пазар. Тези дни за регистрация в Съда е внесен изискваният по закон пакет документи за учредяване на подобен род сдружение.

Замисълът е занапред нестопанската организация да брани по максимално ефективен начин правата на търговците, опериращи на територията на най-голямото в Южна България тържище, каза Иванов. По негови думи поканени да участват са всички негови колеги. Предприемачите от територията на Пазара са убедени, че в единството си ще създадат първия по рода си в Димитровград браншови синдикат, който със своите юристи, членове и с всички законови механизми ще защитава по категоричен начин бизнеса им.

Припомняме, че идеята за подобно сдружение витае в общественото пространство не от вчера. Още преди около 10 години пред репортер на dgpazar.eu желанието си да оглави подобна нестопанска структура бе изразил тогавашният обществен поборник за права Митко Савов. Сдружението му обаче тогава така и не получи нужната подкрепа от страна на търговците и постепенно потъна в забвение.

Междувременно бе оповестено, че над 2 000 търговци от територията на димитровградския Неделен пазар са положили подписи под текста на нарочна декларация. Тя е разпратена до „Комисията по жалби и петиции на граждани" към Народното събрание, до областния управител Райна Йовчева и ОбС-Димитровград, с копие до кмета Стефан Димитров. Темата с ескалиралото обществено недоволство бе широко застъпена в редица публикации както на местни, така и на национални медии. В декларацията си хилядите търговци настояват "да бъдат прекратени опитите за унищожаване на тържището, което е едно от най-печалившите икономически звена на Общината".

Вълненията постепенно набраха скорост от средата на миналия месец. С нарочна заповед от 15 януари кметът Стефан Димитров разпореди премахване на павилионите от т.нар. първа редица на Неделен пазар, успоредна на бул. "Стефан Стамболов", припомня dgpazar.eu Последва среща на градоначалника с вяло участие на търговци в зала "Гроссето", на която бяха представени идейни проекти за нов облик на тържището. Те обаче така и не се понравиха на повечето от присъстващите, които по-късно, в рамките на седмица, организираха два протестни митинга.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil