Димитровградски железничари “на педал” за протестите, чакат потвърждение от Пловдив
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 08 Ноември 2011 | 13:26
Новината е изкоментирана: 2 пъти

В изчаквателна позиция засега са димитровградските железничари, след като на национално ниво вчера бе решено да се пристъпи към ефективни стачни действия. До крайната мярка в защита интереса на работещите в националния превозвач се стигна след поредната заплаха за масови съкращения.

2 000 служители извън системата на БДЖ, спиране от движение на 150 влака и ценова актуализация на превозите са две от спряганите мерки за радикално справяне с финансовия колапс. Отстъпление от реализиране на тези намерения ще доведе до сигурен фалит, предричат от компанията.

В Димитровград все още не са наясно какви ще бъдат измеренията на готвената кадрова оптимизация. Предпазлив в изявленията си, председателят на местната браншова синдикална секция към КНСБ Тилчо Тилев сподели, че повече яснота по темата ще има в края на работната седмица. Тогава ще стане известнои дали тукашните железничари ще се влеят в транспортното ембарго, което недоволните смятат да наложат от 24 ноември. По решение на браншовите синдикати на КНСБ и КТ “Подкрепа”, движението на влаковете ще бъде ежедневно преустановявано във времевия интервал от 8 до 16 ч.

Тилев призна, че с колегите си все още няма писмено или устно потвърждение за орязването на сега съществуващи тук щатни бройки. В изявление за DGPAZAR.eu преди около месец обаче, от профсъюзите не скриха, че и към момента бройката на заетите в железниците е на изискуемия критичен праг. Омахването на допълнително кадри излага на риск сигурността на превозите на пътници и товари.

През октомври Тилев и колегите му не бяха готови да стачкуват, бидейки наясно че и кадровата оптимизация в Димитровград отдавна е достигнала пределния си технологичен минимум. С последните заявки за широкомащабни съкращения обаче, заетите в системата на БДЖ димитровградчани вече не са убедени във възможността и занапред да вадят прехраната си. 

Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!

© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil