Арх. Шомов: Димитровград ще има звездния си шанс за световна популярност
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 12 Юли 2011 | 12:38
Пред арх. Шомов (вдясно на снимката) кметът потвърди готовност за работа по проект АТРИУМ
След като излезе на европейската карта на уникалните със своята архитектура културно-туристически дестинации, Димитровград ще получи звезден шанс за международна реклама и спечелване на световна популярност! В това убеден е арх. Пламен Шомов от Националния институт по недвижимо културно наследство. Заедно с десетима петокурсници от столичния Университет по архитектура, строителство и геодезия днес той гостува в Димитровград за участие в картотекирането на ключови сгради от градския екстериор. Неотдавна именно те придобиха правото да се ползват със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Изследвани и описани в специални фишове по низ специфични критерии от днес ще бъдат ансамбловите сгради от централна градска част, обхващащи жилищните блоковете от двете страни на пешеходния бул. "България". Обект на анализ ще бъдат и постройки от успоредния бул. "Димитър Благоев" и парк "Пеньо Пенев". Гостите от УАСГ ще анализират и класифицират и архитектурните решения в зоната на бившето кино "Медеа". Това е поредната крачка към финализиране на процедурата за обявяването на части от Димитровград за недвижима национална културна ценност.

На среща с кмета на общината Стефан Димитров Шомов изтъкна, че в съграждането на Димитровград са вложени много характерни за европейската визия градоустройствени идеи, съчетани с елементи от ерата на Сталинизма.

"Под цялата тази опаковка личи напредничаво за времето си архитектурно мислене с въвеждане на т.нар. система на микрорайониране", не скри очарованието си специалистът. Той похвали своите домакини, че са сред малкото български общини с ясно изразено отношение към собственото си културно-историческо наследство.

Шомов бе категоричен, че с последователността на действия в правилната посока Димитровград има потенциала да привлече вниманието на туроператори от цял свят. За това ще спомогне и участието на Общината в проекта АТРИУМ, чиято цел е да промотира по възможно най-добрия начин достойнствата на градове с емблематична за тоталитарните режими през миналия век архитектура.

Снимки – DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil