До 5 януари в НАП ще се извършват дейности по годишното приключване
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 02 Януари 2024 | 09:49
До 5 януари 2024 г. в НАП ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2023 г. и конфигуриране на информационните системи за работа през 2024 г., съобщават от офиса на администрацията в Хасково. От офиса на НАП обръщат внимание на клиентите си, че ще могат да ползват голяма част от услугите на Агенцията, но информацията от подадените справки и декларации ще бъде отразена след 5 януари. Така например, достъпни дотогава ще са: електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори;  подаването на справки-декларации и документи от регистрираните по ЗДДС лица; плащанията на здравни вноски, като същото ще е възможно само по банков път чрез търговските банки; както и подаването на Декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват за своя сметка. 
 
Данните от постъпилите в този период документи и от извършените плащания ще бъдат отразени в системите след 5 януари 2024 година. Здравноосигурителният статус също ще се актуализира след тази дата. Ако преди това бъде направено плащане през търговска банка, то възстановяването на здравни права ще става в офис на НАП, чрез издаване на удостоверение за непрекъснати здравно-осигурителни права на хартиен носител. Следващата актуализация на здравен статус ще бъде на 5 януари и тя ще включва всички данни към тази дата.
 
До същата дата физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от НАП, със следните изключения: 
 
- няма да е достъпна електронната услуга за подаване за заявления за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават само на хартиен носител в офис на НАП по регистрация;
- няма да може да се извършва промяна на имейл и телефон за контакт с НАП през новата електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“;
- няма да е достъпна електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ;
- няма да е достъпна електронната услуга за потвърждаване на издаден персонален идентификационен код (ПИК);
- няма да има възможност за подаване на заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, в това число и за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 
- няма да има възможност за плащане на задължения за данъци, осигурителни вноски и задължения, подлежащи на принудително събиране чрез електронните услуги на НАП. 
 
Физическите лица, които подават годишна декларация за облагане на доходите, ще могат да го направят чрез електронната услуга на НАП със стартирането на кампанията от 10.01.2024 г. В същия ден ще започне и подаването на декларациите на хартиен носител в офисите на приходната агенция.
Допълнителна информация може да се получи на сайта на приходната агенция: https://nra.bg/ или на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil