Определиха резултата от изборите за общински съветници за недействителен
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 20 Ноември 2023 | 17:32
За недействителен бе обявен резултатът от изборите за общински съветници в Димитровград. Със свое решение от днес Хасковският Административен съд (ХАС) констатира нарушения на изборната процедура. Според магистратите, те са променили изборния резултат, изразен в разпределението на мандатите за общинските съветници.

Съдът е установил, че повторното преброяване на бюлетините в СИК №260900023 и СИК №260900054 показало разлика от три действителни гласа. Те не били отразени в полза на КП „България на регионите“ в секционните протоколи. Съответно, неправилно в Решение №212/30.10.2023 г. при разпределяне на мандатите за общински съветници между партиите, коалициите и местните коалиции не била включена КП „България на регионите“. Според ХАС, получените за формацията действителни гласове са равни на общинската избирателна квота – 410. Подобен резултат им гарантира един общински съветник в състава на местния парламент.

“Жалбоподателят действително има полагащ му се мандат в Общинския съвет на основание чл.453, ал.3 от Изборния кодекс”, се посочва в съдебното решение.

В съдебния акт е обсъден спорният момент по отношение на това дали поставеното отбелязване в една от бюлетините от СИК №260900054 навлиза в квадратчето на друга листа. А също така дали това може да бъде счетено като вписване на специални символи. В тази връзка Съдът е установил, че няма дори минимално навлизане в квадратчето на съседната листа. Излизането извън рамките на квадратчето с №45 не е основание да се приеме и наличие на вписан специален символ, категорични са от ХАС.

Днешното решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

Припомняме, че още при първоначалното оспорване на изборните резултати и срещу последвалото ново броене на бюлетините се обявиха от „БСП за България“. Именно те са изправени пред угрозата да останат с един по-малко в органа на местно самоуправление. Ако днешното решение бъде потвърдено и на по-горна инстанция, извън състава на Общинския съвет в Димитровград ще остане социалистката Виолета Желева, която в началото на месеца положи клетва като съветник.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil