Универсалният виновник: Димитровград пак е обгазен. Но от седмица ТЕЦ-ът не работи!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 11 Октомври 2023 | 15:24

Димитровград отново е обгазен! Но от седмица ТЕЦ „Марица 3“ не работи! Така от местната топлоцентрала коментираха засеченото час преди обед днес в общинския център поредно за годината превишение на средночасовата норма от 350 µg/m3 на серен диоксид. Малко по-късно бе констатиран втори пик на пределно допустими концентрации. Така остават още 18 превишения до допустимите за една календарна година 24, констатират от ТЕЦ-а в разпратено до медиите нарочно прессъобщение.

“Тоест, градът бе „обгазен“, както обичайно се нарича в медиите това. В социалните групи, пък, се нарича „ОТРАВЯНЕ“. В момента дори, доколкото сме запознати, тече подписка и петиция, инициирана от сдружение „Дишай Димитровград“, която е насочена срещу дейността на „ТЕЦ Марица 3“ АД. Важно е да се отбележи, че ТЕЦ “Марица 3 НЕ РАБОТИ В МОМЕНТА И НЕ Е РАБОТИЛ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА СЕДМИЦА”, натъртват от топлоцентралата. И дават ясно да се разбере, че мощностите им не функционира от 4 октомври т.г. насам.

„Настояваме обществото на Димитровград да бъде запознато незабавно с тези факти. Държим също така контролният орган в лицето на РИОСВ-Хасково да уведоми обществеността КОЙ точно ще понесе отговорност за регистрираното превишение. КЪДЕ е била извършена проверка. НА КОЙ са издадени предписания и ЧИЯ дейност ще бъде спряна?”, питат от дружеството, нарочено с удобна инерция за вечния и универсален виновник за местните екопроблеми.

“Ако Централата работеше, отговорът на тези въпроси щеше да е ясен, тъй като по подразбиране винаги сме „обичайните заподозрени“. Сега, обаче, дълбоко се съмняваме да има яснота. Ето защо, както не веднъж сме заявявали, не отказваме да понесем своята отговорност. Но тя трябва да е справедливо определена спрямо нашият принос за качеството на атмосферния въздух на Димитровград.

Категорично отказваме да носим цялата отговорност за качеството на въздуха на Димитровград и целия югоизточен регион, където оперират четирите най-големи въглищни централи. Също така искаме да призовем гражданите да не се поддават на множеството внушения, които напоследък се правят по темата чистота на въздуха в Димитровград. За съжаление, има национални, а също и местни политико-икономически структури, които умишлено спекулират с цел да извлекат дивиденти от страховете на хората”, убедени са от мениджърския екип на ТЕЦ „Марица 3“.

По думите им, това се случва иименно във време, в което се решава съдбата на целия сектор „Въглищна енергетика“.

“Ето защо трябва да си дадем сметка, че пушекът от комина не винаги означава проблем с екологията. Той означава, също така, работеща местна икономика, добавена стойност за региона, работа и препитание за множество хора. На последно място, считаме, че затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение и то не следва да се взема прибързано. Изразяваме своето категорично несъгласие това да се случва във време на национални и глобални икономически и военни кризи.

Единствено въглищната енергетика е способна да ни гарантира автономност и запазване на икономическа и социална стабилност. Считаме, че средствата, които ще получи България по ТПСП са незначителни на фона на огромните вреди, които ще понесе икономиката ни от безвъзвратното закриване на въглищната енергетика.

Тези вреди, без преувеличение, биха се квалифицирали като национална катастрофа”, посочват още от ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ в разпратеното прессъобщение. И апелират за повече разум и отговорност.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil