МРРБ с идея национален фонд да обезпечава програми за саниране на панелките
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 03 Октомври 2023 | 19:35

Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят в тях, трябва да мислят, че са съсобственици в сградите, а не само собственици на жилищата си в тях. Това каза директорът на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев при участието си в проведената в София днес Годишна конференция за строителство и инвестиции на списание „Мениджър“. Той се обоснова с наличието на сгради, пред които могат да се видят автомобили на стойност, равняваща се на необходимата сума за обновяването на блока, докато състоянието на входовете им е лошо. Василев даде за пример и жилищни сгради, при които можеш да минеш през неугледни общи части, за да стигнеш да жилища със съвременно и комфортно обзавеждане.

Повишаването на интереса към програмите за енергийна ефективност на жилищния сграден фонд беше свързано с предоставяне на 100% безвъзмедна финансова помощ, напомни Василев. И допълни, че това постигна желания ефект, но изкриви пазара. Използването на изцяло публични средства води до невъзможност за постигане на голям брой обновени многофамилни жилищни сгради. Няма как с 1,5 милиарда лева да се обновят 50 000 – 60 000 сгради, както се случва в други страни. С наличните средства може да се санират около 700 – 800 сгради. За да стигнем до цялостното обновяване на сградния фонд трябва да избягаме от 100% безвъзмездна финансова помощ, иначе ще са ни необходими 70-80 години за обновяването му. Имаме нужда от развитие на частния бизнес и включване на финансови институции, за да могат да се финансират проекти за обновяване на сградите, включително банково, заяви той.

Добромир Василев обърна внимание, че последното преброяване на НСИ е показало, че едва по 25% от жилищата, а не от сградите в страната, са приложени някакви мерки за повишаване на енергийната ефективност. Той посочи, че заради трудното постигане на 100% съгласие и наличието на необитами жилища част от гражданите са предприели мерки по частично саниране и това се вижда от сградите, които изглеждат като „петно до петно до петно“. Въпреки това, голяма част от собствениците виждат ефекта и са склонни да реновират жилищата си, но все още няма нагласа за цялостно обновяване.

Директорът на Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ напомни, че условие за получаването на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост е провеждането на реформи, като са заложени такива и по отношение на енергийната ефективност на жилищните сгради. Вече е приключена първата от тях – приети са необходимите промени в Закона за управление на етажната собственост с цел по-лесно вземане на решения от собствениците.

Следващата и най-важна реформа, която трябва да бъде осъществена, е създаването на Национален декарбонизационен фонд от Министерство на енергетиката, който да набира средства и да финансира програми за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, каза Добромир Василев.

Наясно сме, че има граждани, които не могат да си позволят енергийно обновяване и които получават енергийни помощи. Идеята е механизмът да се промени така, че да се получават не месечни помощи за отопление, а една помощ за обновяване, което ще доведе до намаляване на разходите, така че да няма необходимост от социална помощ, заяви той.

© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil