Синдикатите: Правят опити да прехвърлят върху работещите сметката за кризата!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 09 Ноември 2022 | 12:18
Опасяваме се, че ще бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена за пореден път върху работещите хора! За това предупреждават в съвместна декларация ръководствата на двата големи профсъюза в България - КНСБ и КТ “Подкрепа”.
 
В разпространен от регионалната структура на Конфедерацията на независимите синдикати в България документ се изразява недоволство от липсата на адекватна подоходна политика.
 
Страната ни посрещна тази криза на дъното по трудови възнаграждения в ЕС и на първо място по ниво на неравенства. За съжаление, правителствата ни през последните години не се стремят достатъчно, за да изградят истинска социална държава, гарантираща справедливо разпределение на създадените блага, посочват синдикалистите.
 
В отговор на това те настояват за ръст на доходите, който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията, официално изчислявана на 18,7%. Искането е и за въвеждане на минимална работна заплата от поне 850 лв. още от 1 януари 2023 г. 
 
Като мерки от КНСБ и КТ „Подкрепа“ призовават и за повишаване с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор. За агенциите, работещи на терен, да се гарантира ръст от минимум 20%. Предлага се и въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата още през 2023 г., което ще стимулира потреблението и намали неравенствата. 
 
Иска се и политическа подкрепа за отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година. А също така приемане на дефиниция за „енергийно уязвими потребители“ и въвеждане на механизъм за финансова подкрепа преди освобождаване на цените за домакинствата. 
 
Декларацията е разписана от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, разпространена днес от областният координатор на КНСБ Веселин Тодоров.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil