Енергетици задочно към Сандов: На чия сметка се пишат високите нива SO2 днес?!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 25 Май 2022 | 18:16

 

На чия сметка ще се пишат измерените и днес високи нива серен диоксид?, питат чрез медиите енергетици от спрения вече месец ТЕЦ „Марица-3“. За високи стойности SO2, по твърдение от топлоцентралата, в последните часове говорят и данните на сертифицираната измервателна станция „Раковски“. За няколко последователни часа на обяд днес, стойностите са както следва: в 12:00 ч. – 93 µg/m³ SO2, в 13.00 ч. – 145 µg/m³, в 14.00 ч. – 123 µg/m³, а в 15.00 – 85 µg/m³ (видно от таблицата под материала).

„Разбира се, тези данни не показват превишение от 350 микрограма, но това не означава, че нивата не са високи!“, коментира юрисконсултът на ТЕЦ „Марица-3“. По думите на Юлиян Семерджиев, при отчетени аналогични нива, когато ТЕЦ-ът все още бе в работен режим, са получавали множество предписания. С това той индиректно отговори на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и на шефката на регионалната екоинспекция в Хасково Наталия Пачеманова.

„Предписанията се трупаха, като набъбнаха до значителен брой. Впоследствие заповедта за спиране бе мотивирана именно с това, че „на Централата са издадени множество предписания, които тя не е изпълнила“, припомни Семерджиев.

Сега въпросът ни е издадено ли е предписание за констатираните днес високи нива? На чия сметка сега се пишат високите стойности серен диоксид и какви действия са извършени за установяване на причините и на извършителя на замърсяването?, репликират от ТЕЦ „Марица-3“ задочно срещу твърдението на МОСВ и РИОСВ, че след принудителното спиране на централата, въздухът над Димитровград е станал по-чист.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil