С писма напомнят на търгуващи в интернет да декларират доходите си до 3 май
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 14 Април 2022 | 11:56
Имейли до физическите лица, търгуващи в интернет, започва да разпраща Националната агенция за приходите (НАП), информират от хасковския й офис. Така им се напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите си от тази дейност.  
 
Приходната агенция разполага с информация за получените от физическите лица суми от наложен платеж през 2021 г., подадени от пощенските оператори (куриерските фирми). Тези суми са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция, напомнят от НАП. 
 
До този момент много от лицата вече са декларирали своите доходи от онлайн търговия. Тези, които не са го направили, ще получат писма от приходната агенция, напомнящи за това тяхно задължение. В случай, че продаващите онлайн с цел търговия не подадат данъчните си декларации, подлежат на санкции и последващи контролни действия от страна на НАП. 
 
От офиса в Хасково обръщат внимание, че преди да потвърдят предварително попълнената данъчна декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно и да я допълнят или коригират, ако това е необходимо. В случай, че данъкоплатците установят вписани суми от наложени платежи, които са получили след продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да изтрият тези доходи и едва тогава да подадат декларацията. За получените доходи от продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, лицата не дължат данък и няма нужда да ги декларират, уточняват още от приходната агенция в Хасково.
 
Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение №2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица напомнят още от офиса на НАП. 
 
В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение №3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. за тези физически лица изтича на 3 май тази година. 
Повече информация за това кои доходи от търговия в интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в рубриката „Облагане на продажби в интернет“  в  сайта на приходната агенция. 
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil