Ново: Искаме и онлайн прихващане или възстановяване на надвнесени суми
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 24 Януари 2022 | 14:01
Нова електронна услуга на НАП дава възможност на клиентите на Агенцията да поискат онлайн прихващане или възстановяване на надвнесени суми, съобщават от офиса в Хасково. 
 
Електронната услуга „Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП) в група „Плащане и изчисляване“ в Е-портала на НАП. Чрез нея потребителите вече могат и онлайн да попълнят необходимите данни във формуляра, да прилагат документи към него, след което да го подадат. 
 
С искането лицата могат да заявят желанието си да им се прихващат или възстановяват надвнесени или недължимо събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, глоби и имуществени санкции, наложени от органите по приходите, и други. 
 
Услугата предоставя възможност за избор на вида на надвнесените суми, които могат да бъдат прихванати или възстановени: ДДС, корпоративен и други данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, данък върху доходите на физическите лица, осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, здраве и други, както и принудително събрани публични вземания, включително глоби и имуществени санкции. Потребителите ще имат възможност да преглеждат подадените от тях искания с избор на бутон „Подадени данни“ от реда на съответната услуга в персоналния си екран.
 
Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен срок.
Достъпът до електронната услуга се предоставя, съгласно Правила за ползване на електронните административни услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.
 
За получаване на достъп до услугата от упълномощено лице следва да бъде подадено „Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“ или „Известие за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“. 
 
Повече информация за тази и други електронни услуги на НАП клиентите могат да получат на сайта на приходната агенция или на информационен телефон 0700 18 700 (на цена, съобразно тарифата на съответния оператор).   
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil