Развитието на социалните услуги събра представители на общините в областта
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 01 Септември 2021 | 13:59
Да насърчи разкриването на нови услуги за резидентна грижа за стари хора и лица с увреждания, ведно с общините по места, възнамерява да работи хасковската Областна управа. Днес тя бе домакин на първа работна работна среща с представители на местните власти по финализиране на предварителното картиране на социални услуги през новия програмен период 2021-2027 г. Целта - да се изготви индикативна карта на социалните услуги на територията на региона, за да се направи преценка какво и в какви обеми да се заложи в оперативните програми, свързани с финансирането, създаването или реформирането на социални услуги.
 
В рамките на срещата зам.-областният управител Виолета Желева коментира възможността за използване на европейските структурни и инвестиционни фондове за финансиране на нови социални услуги.
 
„Чрез изготвяне на предварителната индикативна карта ще се набележат какви финансови средства са необходими и какъв тип социални услуги ще се реализират на местно ниво“, каза Желева. „Настоящата среща е много важна, защото предстои да бъде осигурен достъп до сериозен финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми, за което е добре да постигнем балансирано споразумение между общините за създаването и планирането на новите социални услуги на областно ниво, за да се възползваме максимално от тези средства“, допълни още зам.-областният управител.
 
По Плана за възстановяване и устойчивост се планира да се финансират дейности, които са свързани с изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани консултативни социални услуги за лица с увреждания. Също така ще бъде осигурен ресурс за реформиране на всички съществуващи  домове за стари хора, за повишаване на енергийната ефективност, саниране и обзавеждане на съществуващи социални услуги в общността. А също така и изпълнение на противоепидемичните  мерки с цел повишаване качеството на предоставените услуги на потребителите. Планира се и финансиране на строителни дейности, оборудване и обзавеждане за изграждане на нови услуги за резидентна грижа на стари хора и лица с увреждания.
 
Снимка - Областна управа, Хасково

© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil