Към плавно уеднаквяване в цените на водата призовават от УС на НСОРБ
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 24 Август 2021 | 11:41
Новината съдърца аудио материал

В работна среща по проблемите във В и К сектора ще участва днес кметът на Община Димитровград Иво Димов. В качеството си и на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), той ще се срещне с ръководството на "Български В и К холдинг" ЕАД, заедно с останалите членове на
Управителния съвет на НСОРБ.

Срещата е инициирана от новото ръководство на „Български В и К Холдинг“. Тя е в отговор на усложняващата се ситуация с високата цена на електроенергията за промишлени нужди и получените множество сигнали за невъзможността на В и К дружествата и операторите да покриват сметките за ток.

Общините настояват за прилагане на вариант за плавно уеднаквяване на цените в рамките на една обособена територия. Отчита се, че в страната съществува неравнопоставеност при присъединяване на нови общини във вече съществуващите В и К асоциации. Някои от общините, сред които и Димитровградска, са извършили значителни инвестиции за подобряване на своите водопроводни мрежи. Така са ограничили загубите по водопреносната мрежа. Налице е и оптимизация и намаление цената на водата като себестойност.

Въпросните общини са изпълнили изцяло водни цикли, изградили са нови пречиствателни станции и са подобрили качеството на В и К услугите. Затова потребителите в тези населени места следва да се възползват от този факт, категолични са от Община Димитровград. Поради тази причина основателно е поставянето на условие при консолидация да бъде разгледан въпроса с цената на водата за гражданите. В противен случай може да се стигне до вътрешно-териториални конфликти и демотивация за коректно доплащане на услугата, предупреждават от УС на НСОРБ.

Анализите сочат, че цените на малките оператори са средно с 40% по-ниски от тези на областните. Неслучайно едни от големите оператори, стопанисващи скъпи и енергоемки съоръжения и преносна мрежа върху големи територии, постоянно са в тежко финансово състояние през последните години.

Необходимо е да има възможност за диференцирана цена за всяка една самостоятелна В и К система или средна цена за група самостоятелни системи. Това може да стане, например, с различни съставни компоненти на цената – за доставка на вода, отвеждане на отпадни води, пречистването им в пречиствателна станция и др. Неприемливо е, където местната власт е съумяла да реализира проект за подобряване на В и К услугите, потребителите да понасят по-висока цена на услугата само поради принципа за единна цена на В и К услугите, предоставяни от един оператор. Именно затова многократно настоява и кметът Иво Димов.

Ще се обсъждат възможностите за преодоляване на загубите на питейна вода във водопроводната мрежа. Възможностите за преодоляване на проблеми, свързани със съгласуването на бизнес плановете на В и К дружествата от общинските съвети по места/изготвяне и предоставяне на бизнес-плановете, реалистични прогнози и адекватен анализ на съществуващите проблеми. Общините са лишени от реална възможност като членове на В и К асоциациите да влияят върху инвестиционните програми в бизнес-плановете на операторите. Това се дължи на блокиращата квота на държавата от 35%, при предвиденото мнозинство за вземане на решения от3/4 от гласовете. Това е недостатък и в действащата законова рамка, който към момента все още не е преодолян. Практически това означава, въпреки че са собственици на активите, общините не могат да взимат решение по управлението и планиране на развитието им. В тази връзка НСОРБ вече е предложило на отговорното министерство законово да се предвиди мнозинство за вземане на решение от асоциацията - повече от половината от гласовете.

Общините предлагат съвместно с Български В и К Холдинг, да се създаде механизъм за планиране на инвестициите и обмен на информация за предстоящи строителни дейности с общините за период минимум 3 г. Към момента няма реална възможност общините да влияят при утвърждаването на инвестиционните програми на ВиК оператора (Примери: При 500-600 хил. лв. годишно инвестиции при общинското В и К, след присъединяването операторът залага 100 хил. лв.) Общината единствено „дава становище“, което впоследствие при утвърждаването от КЕВР няма особено значение.

Възможно е и когато Общината реално апортира значителни активи да придобива и дялово участие във В и К дружеството-оператор. Така ще може реално да участва в управлението – както по отношение инвестиционните програми, така и по всички други въпроси.

За новоконсолидираните обособени територии, които още нямат изготвени генерални планове, общините нямат никакви механизми за участие в подготовката им.

На срещата днес ще бъдат обсъдени и потенциалните възможности за финансиране на инвестиции във В и К сектора с европейски и национален ресурс.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil