Кметът Иво Димов с писма до ръководствата на ТЕЦ-а и Регионалната екоинспекция
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 02 Август 2021 | 12:08
Новината е изкоментирана: 1 пъти
Конкретни въпроси до ръководствата на хасковската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и ТЕЦ „Марица-3“ изпрати днес кметът на Обкина Димитровград Иво Димов. В писма до тях градоначалникът отправя питания, свързани с констатираното в последните дни сериозно замърсяване на въздуха над Димитровград. Става дума за неколкократно отчетените превишения на т.нар. „алармените прагове“ за концентрация на серен диоксид. В писмата се обръща внимание, че са постъпили многобройни сигнали и жалби от граждани в края на изминалата седмица. 
 
В писмото до РИОСВ-Хасково кметът на общината пише: 
 
"Предвид обществената значимост на създадената ситуация и нарастващото социално напрежение, съгласно функциите и задълженията Ви, като контролен орган, моля да ни уведомите за следното:
 
1. Извършени ли са проверки от страна на РИОСВ-Хасково на емисиите на вредни вещества от точковите източници на ТЕЦ „Марица-3” АД и какъв е резултатът от извършените проверки?
 
2. Каква е причината довела до наднормените имисии на серен диоксид в атмосферата?
 
3. Какъв е вида на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми?
 
4. Какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилнтри?
 
5. Налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация?
 
6. Какви са дадените от Вас предписания за преустановяване наднорменото излъчване на серен диоксид в атмосферата и изпълняват ли се тези предписания?
 
7. Какви са предприетите от Вас действия, като компетентен контролен орган за налагане санкции за нанесените върху околната среда и човешкото здраве щети, или еветнуално спиране работата на централата до отстраняване на причините, водещи до наднормени емисии на вредни вещества в атмосферата?
 
Уведомяваме Ви също, че въпреки липсата на отчетени наднормени стойностти на ФПЧ10 от АИС „Раковски”, след възобновяване работата на ТЕЦ „Марица-3” запрашеността във въздуха над Димитровград и околните населени места е чувствително и видимо завишена.
 
Предвид обществената ни ангажираност по опазване на човешкото здраве и околната среда, настояваме да ни уведомите в най-кратък срок по поставените по-горе въпроси и предприетите от Вас действия".
 
Към изпълнителния директор на дружеството ТЕЦ "Марица-3" Иво Димов отправя пет въпроса за регистрираното замърсяване, като акцентира на значимостта на проблема за опазване на здравето на гражданите и околната среда. Кметът настоява за отговори в най-кратки срокове на поставените въпроси, а именно:
 
1. Каква е причината довела до наднормените емисии на серен диоксид в атмосферата?
 
2.  Какъв е вида на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми?
 
3.  Какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилнтри?
 
4. Налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация?
 
5. Какви действия и мерки сте предприели за отстраняване на проблемите по нормалната работа на централата и за недопускане на последващи превишения на допустимите норми на концентрации на серен диоксид във въздуха над Димитровград?
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil