Институционална подкрепа за диференцирана цена на водата ще търси кметът Иво Димов
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 29 Юли 2021 | 14:31
Институционална подкрепа за запазване правото за различно ценообразуване в цената на водата за Община Димитровград и след прехвърлянето на местното „В и К“ дружество към това в Хасково се зарече да търси кметът Иво Димов. В тази връзка още утре той е планувал поредица от срещи. Заедно с народния представител от 29-многомандатен хасковски избирателен район Катя Панева, в столицата Димов ще се срещне с председателя на КЕВР Иван Иванов. Разговори ще се водят и с Мая Манолова в качеството й на вносител на законопроект, свързан с ценообразуването и бизнес-плановете на В и К дружествата.
 
В залата на местния парламент днес кметът публично благодари на Панева, че е приела присърце идеята да се работи за диференциация в ценообразуването. А оттам – и определяне на социално по-поносима цена на водата за жителите на Димитровград и малките населени места от общината. 
 
Ще обсъдим възможните текстове, които могат да бъдат предложени в законопроекта между първо и второ четене. А именно – на територията на една област да се позволи определянето на различна цена на водата, коментира кметът Иво Димов. 
 
„Това е изключително важно, защото няма как да поставим под един знаменател разходите и загубите, които имат в Хасково, с тези в Димитровград. Има общини, в които водата се доставя помпажно, другаде – гравитажно. Тоест, съвсем различна е себестойността на добиваната вода“, посочи градоначалникът.
 
Темата бе коментирана в рамките на състоялите се днес дебати по внесеното в ОбС предложение за гласуване „За“ или „Против“ присъединяването на димитровградското „В и К“ към това в съседно Хасково.
 
Кметът предупреди, че ако не се предприеме тази последна стъпка по сливане на двете дружества, Община Димитровград ще бъде обречена да не получи в следващите години европейско целево финансиране в размер на около 32 млн. евро. „Проектите ще бъдат възлагани от В и К асоциацията и, мисля, не трябва да губим този ресурс, защото има малки населени места в общината, които имат сериозни проблеми с подземната В и К инфраструктура“, посочи Димов. Като пример той даде главната улица в село Крепост, която сега предстои да бъде ремонтирана. За около 800 метра отсечка Общината е заделила бюджетни 400 000 лева. А това далеч не е единственият проблем нито там, нито и в останалите малки населени места, предупреди кметът. И даде да се разбере, че в тази В и К реформа са нужни изключително много финансови средства, които Община няма как сама да обезпечи. 
 
Димов подчерта, че т.нар. „продажба“ на В и К дружеството е единствената по Търговския закон формула, чрез която Общината може да запази трудовите правоотношения на работещите във димитровградското дружество. „Така ние им гарантираме, че ще продължат да работят. Всеки друг начин на прехвърляне на собствеността крие риск да загубят работните си места“, убеден е градоначалникът. 
 
В мнозинството си днес местният парламент реши в рамките на насроченото за утре Общо събрание на съдружниците във „В и К“ ЕООД – Димитровград да се разгледа единствено годишния финансов отчет на дружеството. Уговорката е темата със сливането отново да бъде внесена на следващо заседание на ОбС, след като проведени бъдат всички анонсирани днес от кмета срещи. Очаква се утре такива да има с парламентарните групи в Народното събрание, с КЕВР, и с НСОРБ в търсене на възможност за законово вписване на текстове, допускащи различно ценообразуване в рамките на една обособена територия по В и К.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil