Обновяват цялостно сградата на Културен дом „Химик“ и прилежащите й помещения
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 08 Юли 2021 | 14:08

Десетки секретни ключа, осигуряващи достъп до сградата и прилежащите помещения на Културен дом „Химик“ (бивше кино „Медеа“) връчи днес кметът Иво Димов на представител на „Геострой“. В следващите няколко месеца столичното дружество ще извърши мащабен ремонт по обновяване и реставрация на постройката в квартал „Славянски“.

Общата стойност на проекта възлиза на 3,7 млн. лева, по-голямата част от които са осигурени по линия на европейската солидарност.

Целта е постигане на единство между съвременитe технологични изисквания за една многофункционална културна сграда и атмосферата на обявена за недвижима културна ценност постройка, коментира днес ръководителят на проекта инж. Клавдия Тончева.

„Проектът ще запази изцяло съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията. На първия и втория етаж се запазва мозайката в предверието и централно фоайе, като същата ще се почисти и полира. Ще се извърши цялостен ремонт и на съществуващия киносалон и превръщането му в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции. Набелязана е подмяна на столовете с нови. Същевременно ще се демонтира вехтата дървена ламперия, като на нейно място поставена бъде нова стенна облицовка – комбинация от плоскости MDF и специални панели за подобряване акустиката на залата.

По пода ще бъде поставен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. Запазва се съществуващия окачен таван, който се почиства и пребоядисва с латекс. За да се постигне енергийна ефективност, на пода на сутерена  ще се положи фибран. Ще се подмени цялата дограма.

Запазва се стенописът в централното фоайе, дело на художника Владимир Пенев – син на поета Пеньо Пенев. Каменната облицовка по колоните, стрехите и корнизите ще се замени от врачански варовик. Ще бъде реставриран пластичния елемент над главния вход. Ще се възстанови мозайката по външните стълбища и площадки. Мазилката по фасадата ще се измие с параструйка, след което ще се боядиса с акрилна фасадна боя.

Предвижда се отопление на газ, като се ремонтира съществуващото котелно помещение. Ще се изгради система за видеонаблюдение и пожаро-известителна инсталация. По друг договор на стойност 950 000,00 лв. ще бъде доставено и монтирано оборудване за цялата сграда – нова сценична механизация (подемници за декори, завеси и киноекран), обзавеждане и специализирано оборудване.

Бел.ред.: Повече по техническите параметри на предварително предначертаните дейности– във видеорепортажа на нашата facebook-страница!

Снимка © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Ремонтът е първи от създаването на сградата през далечната 1943-а година
На 1 282 кв.м възлиза застроената площ, а разгърнатата – на над 3 000. Сградата е започната в строеж през далечната 1943 г. Оттогава-досега това ще е първият й подобен мащабен ремонт, коментираха на пресконференция днес възложител и изпълнители.

240 дни е срокът, в рамките на който набелязаните дейности следва да приключат. Ще се подмени и осветлението, сцената, озвучаването.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil