Ръст на декларираните онлайн доходи отчитат от преходната администрация
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 09 Април 2021 | 10:35
Ръст в декларираните по интернет доходи, придобити през миналата година, отчита офисът на НАП в Хасково след старта на услугата „предварително попълнена данъчна декларация“. За по-малко от месец, след като тя стана достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) в сайта на Агенцията, подадените онлайн годишни декларации за доходи се увеличиха до 87% от общия брой.  От приетите до тази сутрин 8000 формуляра, 4800 са изпратени онлайн с ПИК, а 2150 с електронен подпис. 
 
Предварително попълнените данни улесняват значително лицата със задължение да подават годишна данъчна декларация, но са в помощ и на приходната администрация в обработването на данните, тъй като рисковете от грешки в тези формуляри са минимизирани. 
 
За пръв път от тази година в предварително попълнените декларации влизат доходите от продажби в интернет и доходите от сделки с автомобили, които са били употребявани по-малко от 12 месеца от собственика. 
 
От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че всяко лице трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в предварително попълнената декларация, и едва тогава да я изпрати с ПИК към приходната администрация. Така например, ако лицето е продавало в интернет употребявани лични вещи, то трябва да изтрие доходите, придобити от такива продажби, тъй като те не са облагаеми. Ако обаче става дума за лица, които са електронни търговци, техните доходи от интернет търговия се облагат с 15% данък.
 
Подробности относно декларирането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!

© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil