РИОСВ: Собственици на водовземни съоръжения ги регистрират до 27 ноември т.г.
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 16 Октомври 2020 | 14:44
Новината е изкоментирана: 1 пъти

 

Собственици на водовземни съоръжения за подземни води, в това число - кладенци, сондажи, герани, каптирани извори и дренажи, ги регистрират в срок до  27 ноември т.г. В противен случай експлоатацията им ще е незаконна. Това предупреждават заинтересованите от хасковската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

От РИОСВ цитират Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В напомняне до фирми и на граждани, собственици на водовземни съоръжения, се казва, че регистрацията се извършва в съответната Басейнова дирекция за управление на водите.

От РИОСВ обръщат внимание, че изграждането на водовземни съоръжения без съответното разрешително, е престъпление по Наказателния кодекс, съобразно действащия Закон за водите.

Екоекспертите предупреждават, че при установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г., същите се ликвидират за сметка на собственика. За това той ще носи и наказателна отговорност за това си престъпление.

От РИОСВ уточняват, че такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности не се заплаща. Това се отнася за кладенците,ползвани за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на съответното домакинство.

Ползването на вода до 10 куб.м на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат държавни такси или данъци. От РИОСВ обръщат внимание, че регистрацията е необходима единствено с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на съответното населено място и ограничаване опасността от пресъхване на съответните кладенци.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
КЪДЕ СЕ ПОДАВАТ ДОКУМЕНТИ?
Документите за регистрация на водовземни съоръжения за подземни води на територията на Хасковска и Кърджалийска области следва да се изпратят до Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР). Това става на адрес: Пловдив, ул. “Янко Сакъзов” №35. Приемат се и сканирани документи на е-поща: bd_plovdiv@earbd.bg

За регистрация и допълнителна информация заинтересованите могат да се обръщат към БДИБР-Пловдив, съветват от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil