Център за временно настаняване изгражда Общината в порутено школско общежитие
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 29 Ноември 2019 | 12:49
 
Договор за отпускане на целево финансиране за изграждане на Център за временно настаняване на бездомни подписа кметът Иво Димов. Със сумата от 626 769,20 лв. Общината възнамерява за преустрои запуснатата над десетилетие сграда на някогашното ученическо общежитие на Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. 
 
С желанието си да вдъхне нов живот на запуснатата от години сграда кметът Иво Димов изпълнява дадено преди време свое обещание. Преди 5 години градоначалникът финализира преговори за придобиване на двуетажна сграда, държавна собственост, разположена в периферията на града. Решението за предоставяне на някогашното ученическо общежитие на Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ бе взето още в края на март, 2012 г. Това става с решение на тогавашния Министерски съвет. След разписан подина по-късно двустранен приемо-предавателен протокол, бе извършено актуване на постройката като общинска собственост, чиято обща застроена площ от Общината изчисляват на 262 кв.м.
 
Припомняме, че докато бе държавна собственост някогашните спални помещения станаха свърталище за клошари. С влизане на Общината във владение, достъпът до горялата преди години сграда бе ограничен заради опасност от инциденти. 
 
Срок за изпълнение на проекта е 24-месечен. От новата социална услуга ще могат да се възползват до 20 потребители. На място ще се предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности. Уговорката е, че проектът е съобразен с всички изисквания на здравното и социално министерства. Предвижда се изграждане на рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Сградата ще бъде топлоизолирана. Ще се подмени напълно съществуващата дограма ипокривна конструкция. Заложено е Центърът да разполага с пет складови помещения, такова за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж ще се обособят две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемна част за инвалиди, както и медицински сектор. Ще се изгради още трапезария и разливна кухня. На следващото ниво ще има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет.
 
Освен бездомните лица, в бъдещия Център покрив ще получават жертви на трафик и насилие, както и попаднали в различни форми на зависимости, жертви на измами и хора в неравностойно социално положение.
 
Снимки © 2013, www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil