Диана Кунева: Един общински съветник трябва да познава проблемите на хората
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 17 Октомври 2019 | 19:59
Диана Кунева, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Движение
ЗАЕДНО за промяна“.
 
- Г-жо Кунева, Вие сте едно от новите лица в листата на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Какво е политиката за Вас и защо решихте да вървите по пътя към общинския съвет? 
- Думата политика днес не звучи добре за хората. Тази дума се асоциира с много порочни практики – корупция, липса на информираност, лъжа дори. Политиката всъщност трябва да бъде намирането на подходяща методика за подобряване живота на хората във всяка една сфера. Защото политиката е начинът на управление, чрез който трябва да се постигне по-добър живот за населението. 
 
Пряко никога не съм участвала нито в националния, нито в местния политически живот, но имам наблюдения как с годините политиката се опорочи и промени смисъла си. 
По пътя към общинския съвет поех, защото вече не мога и не искам да гледам как безхаберието завзема не само политическия, но и обществения живот. Хората се обезвериха и вече думите за тях не значат нищо. На мнение съм, че в новия Общински съвет трябва да има повече хора, които да говорят, да дебатират, да правят забележки и да настояват нещата да се случват.
 
- А как виждате Вие ролята на общински съветник?
- Един общински съветник трябва да бъде запознат с проблемите на града и населените места в нея. Да познава и болките на хората. В противен случай неговата длъжност се обезсмисля. 
Общинският съветник е представител на своите съграждани в местната власт и трябва да защитава техните интереси и каузи. Не бива тази институция да се използва за облагодетелстване на определени личности. Хората очакват промяна, защото всички разбраха, че примирението води до лоши последствия – обезлюдяване, икономически упадък, застой. Не бива да го позволяваме! 
 
- А постижимо ли е това, за което говорите?
- Разбира се. Имам пред себе си примера за това. През последните 12 години Стефан Димитров е част от местната власт и е единственият, който успя да направи живота на хората по-добър. През последните четири години обаче, с мнозинството гласове на опозицията, неговите добри намерения биват отхвърлени. Ако трябва да припомням колко негови докладни, които кардинално щяха да решат доста проблеми в общината, дори не бяха допуснати в общинския съвет, смятам, че доста ще трябва да попишем. Ще Ви дам само два примера – проекта за наредба за лечение на деца с тежки заболявания и за наредба за стипендии за висшисти. Ами предложението за назначаване на служители по поддръжката в малките населени места?! От факта, че тези решения не бяха допуснати да се реализират, загубиха само жителите на общината. 
 
- А какви са Вашите лични каузи, г-жо Кунева? 
- Зная, че звучи банално, но инфраструктурата в общината наистина е проблем. Да, може би централните улици и булеварди в града са в задоволително състояние, но общината не е само централната част на града. Преди няколко години т.нар. „вилна зона „Габера“ бе присъединена към регулацията на града. А там дори няма пътища, улично осветление, канализация. Липсват елементарни условия на живот. А доста хора живеят там, повярвайте! Подобно е положението в другите квартали и малките населени места. Ако в града живеят 20 000 души, то в останалата част на общината живеят още толкова. Това е безотговорно отношение към хората, чиито проблеми се неглижират. 
 
Опазването на обществения ред и сигурността на населението също е част от моите лични каузи. Всички виждаме какво се случва: разкриваемостта на престъпленията драстично намалява, престъпността се увеличава, хората се страхуват за домовете и живота си, защото в къщите им влизат престъпници и извършват немислимото заради 20 лв., а тях няма кой да ги защити. Не! Наистина не е нормално! Не е допустимо! Необходимо е засилено полицейско присъствие, контрол и видонаблюдение в районите с концентрация на престъпни дейности. И това не е сложно и неизпълнимо. А напълно постижимо. 
 
- А Вие как ще го постигнете? 
- Периодично могат да се отделят средства от общинския бюджет за реализиране на всички дейности. Естествено, че парите не стигат за всичко, но приоритетите на властта трябва да се подреждат според нуждите на хората. А каква по-голяма нужда от сигурността за собствената ни безопасност?! 
 
Хубавото е, че аз няма да работя сама, защото не съм експерт по всичко. И за направленията, в които не съм компетентна, ще ми помагат моите колеги, които са толкова всеотдайни и ангажирани с проблемите на хората, че аз лично им се възхищавам! Убедена съм в това, което казвам, защото зная, че нашият кандидат за кмет Стефан Димитров е управленец с дълъг опит и доказал своите личностни и професионални качества. Той доказа,че промяната може да се случи. И, сега, когато всичко върви надолу, аз вярвам, че с негова помощ отново ще изплуваме! 
 
За да постигнем всичко това заедно, гласувайте с №69 в бюлетината!
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil