Екс-кметове един срещу друг в два паралелни протеста “За” и “Против” добив на варовик
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 08 Август 2010 | 13:59
Новината съдърца видео материал
Новината е изкоментирана: 5 пъти
На бос крак екс-кметът Тиню Стайков следеше за монолитността на екоагитката
Контрапротест в защита правото си на труд организираха днес наемни работници на спорната варикодобивна кариера край димитровградското градче Меричлери. Поддръжниците на идеята, че разработеното от "Каолин" находище на промишлената суровина вреди на хората побързаха да обвинят ръководството на Общината, че е допуснало провеждане на алтернативен митинг. Според лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, това е провокация спрямо правото на хората да защитят здравето и населеното място, в което живеят.

На противно мнение бяха опонентите им. С римувани лозунги петдесетина души излязоха в защита на работодателите си. С "Ние сме миньори – не ставаме за сервитьори!" и "Екогласност = фалшива гласност!", множеството бе посрещнато от профсъюзни лидери и представители на фирмата-концесионер. На място пристигна и инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. Ораторите застъпиха тезата, че днешното гражданско недоволство е умело режисирано и обслужва користни политически интереси. В отговор от ПК "Екогласност" репликираха, че меричлерци сами потърсили подкрепа за опитите си да противостоят на чисто корпоративните интереси на едрия капитал.

До стълкновения така и не се стигна, тъй като организаторите на двата паралелни протеста предвидливо не струпаха хората си на едно и също място. Застъпниците на "Каолин" останаха в центъра на градчето, а екозащитниците – при жп-прелеза в началото на населеното място. Заради получена изпреварваща информация, че ще се блокира отсечката за превоз на добития варовик, два тежкотоварни камиона на "Каолин" изчакваха "на педал" в двата края на пътя, водещ към кариерата. "Инструкцията е при нужда да ограничим достъпа на протестиращите и да не допуснем саботиране на работния процес", обясни пред DGPAZAR.eu един от служителите на фирмата-концесионер.

Междувременно мобилизираните в зоната на протестите служители на РУМВР и "Общинска полиция" подсигуриха пропускателен режим за автомобилите, желаещите да влязат или излязат в Меричлери. От двата противоположни края на барикадата обаче останаха двама бивши кметове на Меричлери. Продан Проданов пламенно държеше мегафона в контрапротеста на "Каолин", докато бившия му колега Тиню Стайков сновеше нервно на бос крак в екоагитката на политическия клуб на Емил Георгиев.

Бел.ред.: Гледните точки на активистите от двете паралелни една на друга протестни агитки вижте в приложения вдясно видеоматериал

Снимки и видео - DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
ПОД ПРИЦЕЛ
Пешкира от днешния протест на меричлерци опра настоящата кметица Ваня Славова, която видимо бе притеснена, че попада в капана на създалата се ситуация. В желанието си да понижи градуса на напрежение в и без това жежкия неделен ден, тя си навлече гнева на част от своите доскорошни избиратели. Славова бе принудена надълго и нашироко да обяснява взела ли е пари от фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев и ако не, защо е потулила липсата на ОВОС на кариерата край Меричлери.
Както DGPAZAR.eu писа по-рано вчера, именно с изготвяне на доклад за оценка на въздействието върху околната среда и своевременното му подлагане на публичен дебат е свързано основното искане на екозащитниците. Те настояват също така дейността на “Каолин” да бъде замразена, за да не се вреди допълнително на близкия минерален извор и на съседните на кариерата частни ниви.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil