Предупреждават за опасни хранителни добавки и кафе
Автор: DGPAZAR.eu
Публикувана на: 06 Август 2010 | 18:49
Кафето „Magic Power Coffee" съдържа съставка, която опасно понижава кръвното налягане
В Министерство на здравеопазването постъпи информация по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз. Информацията се отнася за хранителни добавки и инстантно кафе, съдържащи неразрешени субстанции, предлагани на пазара в някои страни-членки, както и чрез интернет. Информацията включва следните продукти:

1. Хранителна добавка под формата на блистер от 5 капсули по 535 мг с наименование "IL QUINTO ELEMENTO". Продуктът е с произход САЩ и е произведен от фирма „BODY BASIC". Предлага се в търговската мрежа в Италия през Испания. При извършен лабораторен анализ в хранителната добавка е установена неразрешена лекарствена субстанция sildenafil. Тя влиза в състава на лекарствени продукти като "Viagra", "Revatio" и др. и може да бъде опасна за хора със сърдечно-съдови проблеми.

2. Хранителни добавки Dragon Power; Golden Night; Hard Night; Satibo Alternative Capsule и UP. Те са от растителен произход, внос от Китай, предлагани в търговската мрежа. При извършен лабораторен анализ са установени неразрешени лекарствени субстанции sildenafil и tadalafil. Цитираните вещества не се съдържат в растенията. Те са синтетични и се добавят съзнателно при производството на добавките за постигане на ефект за увеличаване на потентността.

3. Хранителни добавки, които се продават на крайни клиенти посредством интернет сайтове. В хранителните добавки се съдържат неразрешени субстанции - стероиди, vinpocetine, yohimbine и prohormones. Съгласно предоставената информация, идентифицираните вещества (субстанции) следва да се считат за вредни за здравето в съответствие с най-новите проучвания на Световната антидопингова агенция (WADA).

4. Инстантно кафе „Magic Power Coffee", предлагано на пазара. Съгласно представената информация, Американската администрация по храни и лекарства (FDA) предупреждава консуматорите, че продуктът се предлага като хранителна добавка за повишаване на сексуалността, съдържаща активна химична съставка (hydroxythiohomosildenafil), която може опасно да понижи кръвното налягане. Magic Power Coffee се рекламира за продажба чрез Интеррнет на английски, испански и немски език. Съобщението на FDA в пресата е налично тук.

5. Инстантно кафе „Sta-maxcofee", предлагано в търговската мрежа с произход Хонг Конг, произведено от „Hong Kong Health Products Co" Ltd, съдържащо неразрешена субстанция sildenafil.
Липсва информация за разпространение на продуктите на територията на Република България. Същите са разпространени на територията на някои страни членки на Европейския съюз. Във връзка със свободното движение на стоки на територията на общността, посочените по-горе продукти може да бъдат дистрибутирани в определен момент и на българския пазар. Настоящето съобщение има за цел да информира българските потребители за риска за тяхното здраве в случай на консумация на изброените храни.

Министерството на здравеопазването призовава българските потребители да не закупуват и да не консумират посочените храни, тъй като те могат да увредят тяхното здраве. В случай, че някой е закупил подобен продукт, да върне същия на фирмата-дистрибутор.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil