Кметът: Няма да правим от "Марица" лунапарк, а място за пълноценен отдих
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 16 Юни 2010 | 20:24
Новината е изкоментирана: 15 пъти
Проектът за парк "Марица" няма за цел да изгражда нови атракциони, а да рехабилитира сега съществуващото място за отдих, което през годините заприлича повече на гора. Това обясни на среща с димитровградчани кметът на общината Стефан Димитров по време на състояло се тази вечер публично обсъждане. Близо час той и зам.-кметовете Росен Кузев и Красимир Минев илюстрираха ползата от теглене на облигационен заем в размер на 2 440 000 EUR. Както www.dgpazar.eu. писа преди седмица, с финансовата операция се цели обезпечаване на дейностите, чрез които парковата местност трябва да добие отново някогашния си приветлив за жителите и гостите на Димитровград облик.

Това е градският парк на Димитровград, а той е в окаяно състояние, обърна внимание кметът върху основната задача на разработения неотдавна проект. За поддържане на прилежащите алеи и градинки с цветя и декоративна паркова растителност, авторите на разработката са вписали възстановяване на водонапоителната система. Новост е обособяването на велоалеи и места за джокинг. Като допълнение се вписват намеренията за изграждане на лятна читалня с точки за безжичен локален достъп до Интернет, киноложки център, места за пикник и ротонда, която да посреща участниците в бъдещите поетични празници на Димитровград. В исканата сума e калкулирано и обособяване на общо пет детски площадки. С две от тях градската управа смята да зарадва жителите на крайните квартали "Марийно" и "Черноконево".

13 са отредените места за издигане на различни по вид паметници, част от някогашната комунистическа пропагандна машина. За своеобразна "Алея на отречените" с подробности тази вечер се впусна Живка Шишкова, уредник в Дом-музей "Пеньо Пенев". Тя напомни, че въпреки идеологическите различия, до момента двама министри на културата – бивш и настоящ, са дали положителна оценка и подкрепа за начинанието. Така след Стефан Данаилов подкрепа на инициативата за събиране на паметници на бивши партийни величия неотдавна засвидетелства и скулпторът Вежди Рашидов.

Поне 300 000 лева би коствало само възстановяването на детския басейн, показват грубите разчети. В сумата влиза и внедряването на задължителните според съвременните изисквания филтриращи водата съоръжения. Така кметът отговори на въпрос от граждани дали спортно-развлекателното съоръжение влиза в параметрите на проекта. Виждането на градоначалника е, че край басейна отново може да има плажуващи, но до това ще се стигне едва след публично-частно партньорство. Питания имаше и в посока възстановяване на някогашния гребен канал, който от десетилетия е празнен откъм съдържание. Стефан Димитров успокои, че със замислената рехабилитация на парковата зона няма да бъдат засегнати частни имоти.

В едномесечен срок предстои проекторешението за теглене на облигационен заем да бъде внесено за разглеждане от членовете на местния парламент. По всяка вероятност това ще стане още в края на юни. Ако съветниците склонят и дадат одобрение, Общината ще емитира ценни книжа. За целта ще се пристъпи към избор на инвестиционен посредник, член на Българската фондова борса. Облигации ще се предлагат главно на гарантирано платежоспособни клиенти като банки, пенсионни и инвестиционни дружества, обобщи главният юрисконсулт на Общината Димитър Гавазов.

Снимка – www.dgpazar.eu ®
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil