Близо 0,5 млн. лева наплаща Димитровград в санкция по споделена финансова отговорност
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 06 Януари 2017 | 08:50
 
Близо 0,5 млн. лева в резултат на санкция по споделена финансова отговорност следва да изплати Община Димитровград. Неприятната ситуация обясни кметът Иво Димов с уговорката, че необходимата сума ще бъде набавена чрез кредит от Фонд “ФЛАГ”. Тя възлиза на 460 000 лева и представлява част от финансова корекция. Сумата е наложена заради констатирани през 2015 г. нередности при възлагане на обществена поръчка, свързана с изграждането на Регионалното депо за отпадъци край хасковското село Гарваново. То бе шумно открито малко преди последните местни избори от вече бившия кмет на областния град Георги Иванов. Това стана в изпълнение на проект за над 28 млн. лева, отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“, в който водеща бе Община Хасково. По-голяма част от парите тогава осигурени бяха по линия на Европейския фонд за регионално развитие и чрез национално съфинансиране. Принос към обезпечаване на проекта по това време дадоха и общините Димитровград и Минерални бани, които понастоящем се явяват преки ползватели на въпросното депо. 
 
Първоначално кметът Иво Димов отказа Димитровград да плаща да чужди грешки и заяви готовност да оспори иска в съда. Гневен от солидарно наложената на Общината санкция, пред читателите на DGPAZAR.eu тогава градоначалникът подчерта, че Димитровград няма никакво отношение по ревизираните обществени поръчки. Обърна внимание, че те са били възлагани от Община Хасково по времето на тогавашния кмет Георги Иванов. Същевременно в своя защита Димов посочи, че в предходния си мандат е утвърдил Димитровград като една от общините с най-незначителни финансови корекции по действащите оперативни програми на ЕС. 
 
Не мога да кажа кой носи отговорност за тази финансова корекция, но при всички случаи това не е Община Димитровград, категоричен и сега е Иво Димов. Той съжали, че в опит да получи парите от споделената финансова отговорност, Община Хасково е изкарала изпълнителен лист. “Притиснати сме и трябва да предприемем необходимите мерки. Иначе рискуваме да запорират сметките на Общината”, предупреди Димов. Той призна, че не от вчера е наясно със ситуацията. Досега обаче търсени са били различни странични варианти за покриване на изискваната сума. “Така или иначе, вече трябва да предвидим разпращането й. Не е добре обаче тя да е от собствените приходи на Общината, защото това ще блокира голяма част от предвидените за годината дейности”, обясни кметът. Решението да ползва кредит от Фонд „ФЛАГ“ той мотивира с традиционно преференциалните лихви и допълнителното им занижаване в последните няколко месеца. 
 
Предстои темата с обмисляния от Фонд “Флаг” кредит да бъде подложена на обществено обсъждане. Тепърва ще стане ясно и за 3 или 5 години ще бъде разсрочено във времето вземането. 
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil