Ген. Съби Събев: Някои получиха пари от проекта за втора АЕЦ, време е да се отчитат!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 27 Октомври 2016 | 12:39
Ясни каузи по време на предизборната си кампания предлага кандидат-предизентската двойка на Реформаторския блок. На среща с димитровградчани вчера основните акценти бяха отчетливо артикулирани от ген. Съби Събев. Кандидатът за вицепрезидент на Републиката бе тук по покана на общинското ръководство на ДСБ. 
 
Първоначално гостът проведе среща със сподвижници в зала “Гроссето”. Придружаван от лидера на ДСБ на национално ниво Радан Кънев и от общинския председател на партията Катя Панева, навръх Димитровден генералът посети и църквата “Свети Димитър”. Там той получи икона на светията лично от отец Георги Тодев.
 
Съществуват сериозни опити България да бъде отклонена от предначертания път, който сама е поела с приемането си в НАТО и ЕС, предупреди пред симпатизанти ген. Съби Събев. Обърна внимание, че от досегашните си обиколки из страната е отчел необходимостта от решителна промяна в полза на европейското бъдеще на България.
 
Като приоритети във вътрешен план на кандидат-президентската двойка очертани бяха провеждане на решителна съдебна реформа и налагане върховенството на закона. Съществува много голям дефицит на правосъдие, категоричен бе Съби Събев. По думите му, престъпността продължава да расте, а Държавата не съумява да я овладее, независимо дали тя е организирана или чисто битова. 
 
“Реформаторският блок излъчи амбициозен министър, който опита да проведе динамична и всеобхватна съдебна реформа. За съжаление, бе бламиран и отстранен. Очевидно съществува нежелание от страна на политическите сили да се ангажират с подобна реформа. Нежелание за промяна се забелязва и от самата съдебна система.
 
Правоналагането у нас съществено се различава от това в останалите страни-членки на ЕС, включително от новоприсъединилите се към евросъюза. Прибалтийските републики се движат три пъти по-бързо от нас, Румъния – два пъти. Ние, за съжаление, пълзим. Не може така да се продължава. Нужно е да се изгради силна президентска институция, която да е двигател на градивните процеси”, убеден е ген. Съби Събев. За него президентът не е никак маловажен, независимо от опитите той да бъде представен с ограничени от Конституцията правомощия. Не приема и внушението, че функциите на държавния глава са на церемониал-майстор по посрещане и изпращане на посланици. 
 
“Президентската институция е толкова силна, колкото силна е личността на президента. Затова в лицето на г-н Трайчо Трайков виждаме човека, който се е доказал и в бизнеса, и като държавник, защитаващ безкомпромисно интересите на страната”, коментира още ген. Събев. 
 
Отчетен като вътрешнополитически приоритет бе и справяне с ниското социално равнище в страната. ¾ от българите едва свързват двата края. “Да, президентът не може да решава подобни социални проблеми. Но в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, ангажирайки и гражданското общество, може да настоява пред изпълнителната власт за фокусиране върху социалната сфера”, е мнението на кандидатът за вицепрезидент. 
 
Като проблем посочена бе и демографската криза в страната. Със съжаление ген. Събев констатира, че решение в тази посока дори не е търсено. Като държавен глава два поредни мандата, за 10 години Първанов можеше да свърши много неща в това отношение. Отново провал! А демографската криза се решава със синхронизирани действия на отделните власти, категоричен бе кандидатът за вицепрезидент. “Нашето виждане с г-н Трайков е, че когато има толкова ясно отчетена негативна тенденция, президентът трябва да оглави усилията за овладяване на проблема. Към президентската институция трябва да се формира един нов съвет – по демографското развитие на страната, който да събира всички власти, експерти в тази област, обществени организации, за да се предлага работещо решение”, даде насока генералът. 
 
Според него, България трябва да бъде изключително активна по отношение на НАТО и ЕС, да използва механизмите за развитие на тези две организации, на които е член. Генералът подчерта, че североатлантическият пакт гарантира сигурността на България в съвременните динамични и изпълнени с опасности реалности. Трябва обаче и да допринасяме за капацитета на тази отбранителна организация, не само да бъдем консуматори на сигурност, категоричен бе ген. Събев. В тази връзка той разкритикува остро позицията на кандидат-президента на БСП по отношение охраната на въздушното пространство на България. “Като част от военновъздушните сили на България, не мога да разбера как един български генерал като Румен Радев твърди, че НАТО е по-лошо и от Ньойския договор за България! Категорична манипулация, неразбиране! НАТО помага на всяка една страна, която няма достатъчно способности да реши проблемите със сигурността си”, обясни генералът защо логично е алиансът да допринася за охраната на въздушното пространство над България. 
 
По отношение на външната политика на България Съби Събев посочи, че с Трайчо Трайков са единствената кандидат-президентска двойка, която има много ясни виждания за отношенията на България с Русия, НАТО-Русия и ЕС - Русия. 
 
“Макар и водена от имперски интереси, всеки българин е признателен, че в миналото Русия е освободила България. Но не може да бъдем безкрай длъжници за това. Знаете, че много наши възрожденци – от Ботев до Захари Стоянов, в определени случаи са давали много точна оценка на имперската политика на Русия. И, трябва да признаем, тази политика не се е променила съществено до ден днешен. Още от царско време, през Съветския съюз, та до днес. Но тази експанзия на Русия в последно време създава сериозни проблеми на много държави, и те имат сериозни опасения. НАТО бе принудена да успокои страховете на държави като Полша, Румъния и Прибалтийските републики с разгръщане на допълнителни отбранителни възможности. Целта бе да се покаже, че НАТО няма да приеме амбиции за анексиране на нови територии от страна на Русия. Няма друга такава държава, която в 21-ви век да е анексирала чужда територия, да се намесва със свои войски на чужда територия и да ги държи в окупация”, отчете ген. Събев, давайки примери и с Приднестровието, Грузия и Украйна. Кандидатът за вицепрезидент остро разкритикува кандидатите за държавен глава на останалите партии, настояващи санкциите за Русия да отпаднат. “Друг е въпросът какви са тези санкции всъщност. ЕС наложи санкции спрямо определени персони, докато Русия отговори с налагане на забрана за внос на всякакви стоки от тези страни, от което страда и руското население”.
 
Като корупционна схема, сметката от която сега всички българи солидарно ще плащат, бе определен проектът за АЕЦ “Белене”. Ген. Събев бе категоричен, че идеята за втора атомна централа е развита без намерение тя реално да се случи. “Ако този проект бе толкова необходим, защо правителството на Станишев не го форсира?”, попита риторично кандидатът за вицепрезидент. Той отчете и това, че понастоящем и в близко бъдеще България няма необходимост от разгръщане на нови ядрени мощности. “Етапите на действие по този проект досега показаха единствено неговата корупционна основа. В България някои са получили сериозни пари този проект да бъде промотиран. И тези “някои” сега ще трябва да се отчитат какво са обещали. Същевременно “Южен поток” не се случи, защото Русия отказа да се съобрази с установените европейски регламенти. Освен това искаше пълна собственост върху тръбата на наша територия. От подобна възможност дори Жан Виденов навремето се уплаши! Защото това силно накърнява националната сигурност и един ден може да бъде подведен под съдебна отговорност”, анализира ситуацията Събев. По думите му, именно поради тази причина е нямало и как да се случи шумно прокламираната от редица политици диверсификация на енергийните източници. 
 
“С “Южен поток” енергийната сигурност на България клонеше към нула, докато България стане напълно зависима от Русия. Затова не би трябвало и да има български държавник, който да е съгласен с реализиране на подобна сделка!”, заключи ген. Събев.
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Радан Кънев: Несравним е икономическият проблем в България спрямо всеки друг
“Несравним е икономическият проблем в България спрямо всеки друг и опитите за решаването му продължават вече много време. Особено по отношение размера на доходите. Поради тази причина президентските избори са някак малко далечни на хората. Защото от толкова много лъжи за “социалния президент” научихме, че от държавния глава не зависи нито пряко икономическото развитие, нито пряко доходите на отделния човек”. Това коментира на свой ред лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Да, президентът доходи не раздава! Но има огромни правомощия в сферата на правосъдието. Ако нещо важно научихме през последните години, то е, че там, където няма здрав закон, не може да се създава здрава икономика и да има добри доходи. Отделно президентът има огромни правомощия в сферата на националната сигурност. А в този свят на несигурност, ако дадена държава е несигурна, не инвестират нито нейните граждани, нито чужди инвеститори. Няма как да има нови работни места там, където границите са неясни, където гражданския мир не е защитен, а сигурността не е гарантирана”, заключи Радан Кънев.
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil