Общината без законово регламентирани правомощия за справяне с агресивните пчели
Автор: Милен РУЗИНОВ
Публикувана на: 27 Май 2010 | 14:05
Местната изпълнителна власт не разполага с адекватни законови механизми, с които да упражнява превантивен контрол и противодейства на зачестилите случаи на нападение от пчели. Това призна Руси Вълев, старши експерт "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в димитровградското Кметство.

В отговор на множеството оплаквания на пострадали от медоносните инсекти, Вълев даде да се разбере, че действащата в страната нормативна уредба е изключително пестелива откъм законови лостове за въздействие над стопаните на подобни агресивни с поведението си насекоми. Ресорният специалист, който е и председател на местното пчеларско дружество, се усъмни в мащабите на проблема, за който кметове на няколко населени места от общината алармираха пред читателите на www.dgpazar.eu.

Припомняме, че в подробен материал с вчерашна дата описахме няколко случая, при които сериозно пострадали са хора и домашни животни. Най-фрапантната ситуация е от недалечното село Ябълково, където рояк пчели нажилиха до смърт кон. Последната жалба срещу собственици на медоносни насекоми е с вчерашна дата. Тя е адресирана до кметицата на Меричлери с молба за съдействие.

Ако кошерите се намират на поне 5 метра отстояние от чуждите имоти и обществени зони, не можем да виним собствениците им в каквото и да е, категоричен бе Руси Вълев. Такива поне са действащите постановки в Закона за пчеларството, приет през лятото на 2003 г. Според актуална справка в администрацията на кмета, 1 300 на брой са официално регистрираните към момента пчелни семейства в Димитровград и останалите 26 малки населени места на общината. Заедно с останалите кошери обаче, числеността им достигала 4 000.

Законово изискване е всеки стопанин да декларира количеството отглеждани пчели пред хасковската Регионална ветеринарно-медицинска служба. Поради една или друга причина обаче, реалните мащаби на дейността си легитимират едва част от производителите на мед.

Междувременно с проблема е запознат и председателят на местната Епизоотична комисия Христо Колев (на снимката – бел.ред.). На свой ред той също потвърди за множеството сигнали, описващи в детайли подробности за необяснима пчелна агресия. Засега обаче не съществували сериозни предпоставки за свикване на общинския регулаторен орган. Въпреки това с казуса са запознати всички ресорни служби. При необходимост се ходи и на места за установяване на конкретните мащаби на явлението и справяне с всеки отделен случай, увери Колев.

Снимка – Архив www.dgpazar.eu ®
Всички права запазени!
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil