С 18 млн. лв. мащабно обновяват градската, социална и образователна инфраструктури
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 07 Април 2016 | 14:09
Новината е изкоментирана: 2 пъти
 
Близо 18 млн. лева ще започне да инвестира в следващите месеци екипът на кмета Иво Димов в допълнително обновяване на градската среда и подобряване на условията в учебните и социални заведения на територията на Димитровград. Подетото още в предходния мандат мащабно преобразяване облика на различни точки на града този път ще бъде извършено със заложени целево 17 781 900 лева. Средствата са заложени в изработена от администрацията амбициозна инвестиционна програма, която ще бъде обезпечена от Оперативна програма „Региони в растеж“. 
 
„Най-вероятно още във вторник, следващата седмица, в МРРБ ще подпишем договор за отпусканите средства“, коментира днес кметът Иво Димов. Пред медиите той посочи, че в програмата Димитровград попада наред с други 39 общини. Нашата обаче е сред първите десет с одобрени инвестиционни програми и бюджетна линия. Градоначалникът посочи, че администрацията му е подала както основен, така и резервен списък на своята инвестиционна програма. 
 
В подобряване на градската среда като условие е разписано реализирането на максимум до 30 процента от общо отпуснатата сума. Това прави 5,3 млн. лева, пресметна кметът, като посочи, че идеята е сумата да покрие ремонт и реконструкция на пешеходната зона и междублоковите пространства в централна градска част
 
Същевременно в образователната инфраструктура Общината кандидатства с обновяване на прилежащи дворове на действащите на територията на Димитровград училища. Там минимумът за усвояване на средства от общата сума е 5%. „Основно ще инвестираме в обновяване на сградните фондове и дворовете на ПМГ „Иван Вазов“, ОУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Алеко Константинов“, СОУ „Любен Каравелов“, СОУ „Васил Левски“ и Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, изброи кметът, пресмятайки, че общата стойност възлиза на 6 млн. лева.
 
Средства ще се влагат и за подобряване на сега съществуващата социална инфраструктура. „Въпреки желанието да инвестираме в няколко много належащи дейности, като в Дом за възрастни хора и в ремонт на Домашния социален патронаж, засега възможността е да разработим бившето общежитие на Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в център за временно настаняване, коментира още кметът. 
 
По думите му, други 5 664 000 лева са разчетени и обновяване на културната инфраструктура. Предвидено е основно обновяване на ОДТ „Апостол Карамитев“ за 2 200 000 лева, както и реставрация и ремонт на културен дом „Химик“, бивше кино „Медеа“ за 6 463 000 лв., ведно с прилежащите му площи. 
 
Димов обърна внимание, че горепосочените обекти формират строителните дейности в основния списък. Общината обаче е подала и резервен. Включените в него дейности ще се финансират с евентуално спестените от основния списък суми. Възможност за обезпечаване към допълнителните обекти Общината ще има и ако бъде сред първенците по най-добра усвояемост на средствата в срок. В резервният списък са набелязани пет етапа на реконструкция на централна градска част и благоустрояване на парк „Марица“. Фигурират и инициативи по обновяване на прилежащите пространства на ОДЗ „Райна Княгиня“, ОДЗ „Осми март“, ОДЗ „Пролет“, ОДЗ „Радост“ и ОДЗ „Приказка“ на обща стойност 916 000 лв. Други 636 00 лв. ще бъдат разпределени измежду ЦДГ „Роза“, ЦДГ „Слънце“, ЦДГ „Звънче“ и ЦДГ „Йорданка Чанкова“.
 
Веднага след подписване на договора идната седмица, кметската администрация възнамерява да стартира и процедура за избор на изпълнител на дейностите по обновяване на централна градска част. 
 
„20% от отпускания ресурс трябва да изпълнен и верифициран до 2018 г. Ако това не се случи, Управляващият орган ще отнеме остатъка от изоставащите общини и ще го разпредели измежду значително по-активните. Надявам се Димитровград да е сред вторите“, изрази амбиция кметът. Така, по думите му, екипът му ще може да реализира дейностите и в основния, и в резервния списък. 
 
Снимка © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
РЕМОНТЪТ НА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ СТАРТИРА НАЙ-КЪСНО ДОГОДИНА, КАКВО ПРЕДВИЖДА?
Най-късно от пролетта на идната година ще стартира обновяването на централна градска част и прилежащите междублокови пространства. Възможност ремонтните дейности да стартират има и още през есента. Не е изключено обаче процедурата по избор на изпълнител да се проточи с месец-два повече, обърна внимание кметът. Затова и разчетите са ход на дейностите да бъде даден в началото на 2017-а, когато времето го позволява.

За пореден път Иво Димов успокои, че проектът предвижда запазване на сегашната паркова настилка по протежение на пешеходния бул. „България“. Там, където е необходимо, подменени с нови ще бъдат единствено счупените мраморни и каменни плочи. Така съхранена ще бъде както уникалната визия, така и вложения още от началото на 80-те години на миналия век качествен и издържлив на износване материал.

За сметка на това, централната алея ще придобие съвсем различен и съвременен вид. Оформени ще бъдат нови тревни площи. Предвидено е и монтиране на паркови осветителни тела. На свой ред с художествено осветление подчертани да са колонадите под успоредните на централната алея жилищни блокове.

Коренна промяна се очаква да претърпи и площад „Поезия“. В проекта заложено е скулптурата „Трите музи“ да бъде изместена в южната част на алеята, откъм Автогарата. По съвсем различен начин ще бъде оформена и сега съществуващата водна естакада.

„Проектът е наистина много красив и съвременен!“, увери днес кметът.
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil