НАП отчита безпрецедентен ръст на електронните декларации
Автор: Соня ВАСИЛЕВА
Публикувана на: 24 Юни 2008 | 19:59
Безпрецедентен ръст на подаваните по електронен път декларации отчетоха от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Хасково. Близо 200 пъти са се увеличили за последните 3 години формулярите, подадени по електронен път, категорична бе Божана Илиева, пресаташе на приходната агенция. През 2006 година от възможността за подаване на Интернет декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане се възползваха едва 5 фирми. По време на кампанията през 2007 година годишни декларации с електронен подпис заявиха 305 фирми и 276 физически лица по Закона за облагане на доходите. През тазгодишната кампания числеността на е-формулярите е вече 537- за юридическите, и 428- за физическите лица, или общо 965.

Освен годишни декларации, по електронен път могат да се подават интрастат, VIES и ДДС-декларации, осигурителни образци, уведомления за регистриране или прекратяване на трудови договори и искания за издаване на удостоверения за липса на задължения. От всички тях най-често подаваните по Интернет документи в НАП-Хасково са справките-декларации по Закона за ДДС и уведомленията за трудови договори, отчете Илиева.

Ако през 2006 година от общо регистрираните по ДДС фирми в областта месечните си справки по Интернет са подавали една трета, то през настоящата от тази екстра са се възползвали 55% от юридическите лица, или общо 2 220 фирми.

Спестяването на време и на средства за пътуване за клиентите на НАП извън областния град са основните предимства на електронния подпис. Той гарантира надеждност и сигурност при подаването на данни по Интернет и позволява това да става 24 часа в денонощието, независимо къде се намира лицето.

Заради големия брой електронни услуги, които предлага, Националната агенция за приходи спечели специалната награда на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Призът за най-добри електронни услуги и иновативни решения бе връчен снощи на изпълнителния директор на НАП Мария Мургина по повод Деня на държавния служител, отбелязва dgpazar.eu

© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil