Иде стачка заради липса на пари в МБАЛ, кредиторите пред запор на банковите й сметки?
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 19 Февруари 2010 | 12:38
Новината е изкоментирана: 10 пъти
Символични стачни действия предприемат от началото на идната седмица работещите в димитровградската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина". Това обяви на пресконференция днес медицинският управител на здравното заведение д-р Здравко Наков (на снимката - бел.ред.). Главната причина за недоволството е забавено плащане на заработеното от страна на Здравната каса.


Решението за символичния протест е взет на проведена вчера консултативна среща на ръководителите на общински болници. В Първомай здравните шефове са преценили да дадат месец толеранс на Правителството за туширане на създалото се в сектора напрежение. При липса на напредък и по-нататъшно забавяне на плащанията обаче, медиците плашат с ефективни стачни действия от 7 април.


Напрежение сред персонала определено има, призна днес д-р Наков в опит да пресъздаде настроенията в отделенията на многопрофилната болница. По негови думи, ситуацията ескалира и с отлив на доказани здравни специалисти. Ако това продължи като тенденция, ще настане дисбаланс, който ще рефлектира пряко върху обслужването на пациенти, категоричен е администраторът. Подкрепа в новосъздалата се обстановка той обяви, че получава от страна на тукашното общинско ръководство. Готовност да отстоява запазването на болницата в настоящия й вид заявиха в нарочна декларация преди месец и съветниците от местния парламент, припомня www.dgpazar.eu


Понастоящем в МБАЛ "Света Екатерина" работят 48 лекари, 130 медицински сестри и акушерки. Общият брой на заетите е 270 души, включително с наетия в лечебницата помощен персонал.


Намираме сме в изключително тежко положение, не скри Здравко Наков. Към момента под въпрос е поставено ритмичното разплащане както на текущите стопански разходи, така и на постоянно получаваните лекарства и консумативи. Медицинският управител квалифицира като дискриминация решението общинските и частни болници да получат половината от дължимата сума, а при държавните и областни издължаването да е в пълен размер.


Съвкупността от тези фактори поставят на изпитание стабилността и ритмичната работа на болницата, отчита днес д-р Здравко Наков. При неблагоприятно развитие на нещата той не изключи възможността за стопиране доставката на лекарства и пълно блокиране дейността на болницата чрез запориране на банковите й сметки от страна на кредитори.


Снимка – www.dgpazar.eu ®

Всички права запазени!
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil