Наченаха масирани проверки по Закона за здравното осигуряване
Автор: Соня ВАСИЛЕВА
Публикувана на: 17 Юни 2008 | 17:34
Масирани проверки в Димитровград, Хасково и областта по Закона за здравното осигуряване започва Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. Инспекциите на данъчните ще продължат до края на лятото успоредно с контрола по спазване на сега действащия в страната Кодекс за социално осигуряване. Това информира за читателите на dgpazar.eu пресаташето на НАП-Хасково Божана Илиева.

Два са издадените до момента акта. Спипаният в прегрешение работодател не е подал в Приходната агенция необходимата информация за дължимите здравни вноски на свои служители. Освен това не е привел отчисляваните суми в законоустановения срок, поясни Илиева. Тя припомни, че санкция при подобно първо нарушение е 500 лева. При рецидив глобата скача на 1 000 лева.

Междувременно инспекторите от НАП започват да налагат по-високи от минимума глоби при повторно неспазване на разпоредбите за социално осигуряване на работниците. При липса на данни и пропускане на срокове за осигурителните вноски, независимо дали нарушението е първо или поредно, досега работодателите бяха глобявани предупредително с по 50 лева. Фирми, в които тези нарушения обаче продължават въпреки предупрежденията на НАП, ще бъдат санкционирани занапред с по 500 лева.

Общо 111 акта по Кодекса за социално осигуряване са издали инспекторите от дирекцията в Хасково само през май, пресметна говорителката на НАП. Девет са случаите на не начислени заплати, което попада в разрез със Закона за счетоводството.

© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil