Депутат: ПУДООС е подписвало проекти за милиони без финансова обезпеченост
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 28 Септември 2009 | 19:06
Новината е изкоментирана: 3 пъти
Необезпечени инфраструктурни проекти за над 600 млн. лева е подписвало с лека ръка през последните 3-4 години ПУДООС с представителите на общините. Същевременно финансовият ресурс на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са били в пъти по-малко. Така сключените договори с кметовете по места са предварително минирани, ефектът от което лъсва с пълна сила едва сега.

Това обяви на работна среща в Димитровград Делян Добрев, депутат от 41-о Народно събрание и член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. По този начин народният представител от управляващото мнозинство косвено отговори защо повсеместно е наложено орязване на предварително договорирано с ПУДООС финансиране по редица инфраструктурни проекти. Два от тях касаят пряко жителите на Димитровград и общината.

Добрев уточни, че понастоящем в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда тече финансов одит от страна на Сметната палата.

Както вечe www.dgpazar.eu писа, този следобед Димитровград бе домакин на организирана от Националното сдружение на общините в Република България работна среща. В дискусията за взаимодейсвието между централна и местна власти бяха поканени народните представители от 29-и Хасковски многомандатен избирателен район, областният управител Румен Данев, както и кметове, техните заместници и председатели на общински съвети от различните населени места на региона.

За актуализирана законова рамка, регламентираща в детайли финансовата децентрализация на общините, се обявиха днес представители на местните изпълнителни и законодателни власти от Хасковска област. Нагласите за своевременни промени в сега действащата нормативна уредба обобщи по време на нарочна среща в зала "Гроссето" кметът на Димитровград Стефан Димитров.

Приемането на нов закон за местните финанси ще позволи по-голяма самостоятелност на общините, категоричен бе домакинът на днешната сбирка. Стефан Димитров прогнозира, че в условията на икономическа стагнация Държавата все повече ще се дистанцира от поетите преди време ангажименти към отделните населени места. И даде за пример стопираното от ПУДООС финансиране на два от особено важните за местните жители инфраструктурни проекти.

За регламентиране на допълнителни правомощия на общините при осъществяване на контрол върху събираемостта на местните данъци и такси настоя още градоначалникът. Той сподели идея от други държави за въвеждане на допълнителни налози върху пустеещите земеделски земи с цел съживяване на селското стопанство и съсредоточавяне на този тип имоти в ръцете на предприемчиви фермери.

Съществуват няколко насоки за ускорена децентрализация на българските общини. За това обаче е нужно прокарване на редица законодателни промени, изискващи поне 3-4 години, категоричен бе областният управител Румен Данев. Той посочи челния опит на Франция, където процесът е протичал плавно във времето, отнемайки десетилетия наред.

Бюджетен дефицит от 0,5% в края на годината очакват от Международния валутен фонд. Надеждите за подобен успех на управляващата партия потвърди на срещата днес и народният представител Делян Добрев. Според икономиста, не е изключено в края на периода Кабинетът "Борисов" да постигне дори напълно балансирана финансова рамка, което би било сериозно предизвикателство пред всеки умел управленски екип. И припомни следизборната ситуация, когато новоструктурираното правителство завари в наследство от Тройната коалиция бюджетен дефицит от над 565 млн. лева.

Като бивши общински съветници от Хасково и Димитровград сме запознати в дълбочина с местното самоуправление и ще работим за адекватното решаване на съществуващите проблеми, декларира Делян Добрев в присъствието на двамата си колеги от парламентарната група на ГЕРБ – Иво Димов и Иван Петров. Добрев се ангажира да работи за въвеждане на данък сгради за всички стопанисвани от Държавата имоти, както и за прокарване на насърчителни мерки при събираемостта на местните данъци и такси. Идеята е занапред общинските служители да придобият статут на публични съдия-изпълнители. Това, според Добрев, ще се окаже печаливша формула при ефективното инкасиране на дължимите от борчлиите суми.

Снимка – "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil