Искат референдум за Неделен пазар, Общината благоустроява спешно новите терени
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 26 Февруари 2009 | 12:48
Новината е изкоментирана: 27 пъти
За провеждане на своеобразен референдум сред жителите на общината за бъдещето на димитровградския Неделен пазар се обяви по време на днешното работно заседание на местния парламент съветникът Велизар Чолаков. Представителят на сесийната група "Да за Димитровград" прикани колегите си да гласуват подобно решение за широко обществено допитване.

Трябва ли и къде точно да бъде изместен Пазарът, следва да решат жителите, категоричен бе Чолаков. Според народния избраник, въпреки че той и колегите му са представителна извадка от нагласите на населението, добре е всеки поотделно да изрази правото си на вот. Не може да страда цял един квартал, заради решението отпреди време тържището да бъде разширявано!, е мнението на члена на Постоянната комисия "Търговия, общински пазари и тържища". Чолаков е убеден, че единствено волята на народа би решила кардинално проблема. Той поиска и разследване на причините, довели до беззаконието по протежение на конфликтната източна търговска редица. Председателят на ОбС Иво Димов адмирира предложението, но уточни, че според процедурата, то следва да бъде тема на следващо заседание.

Лют спор в пленарна зала предизвика докладната на секретаря на Постоянната комисия "Търговия, общински пазари и тържища". Предложението на Иван Маринов бе за изграждане на инфраструктура и подобряване условията за извършване на търговска дейност в района, посочен от ОП "СПИОПТ" за изместване на спорните павилиони по протежение на бул. "Стефан Стамболов".

Особено мнение изрази Димитър Хаджииванов. Според него, предложението на Маринов решава временно проблема. "Още повече, че си противоречи с тезите на кмета, че Пазарът трябва да се измести далеч от жилищната част на квартала. А така цяла редица с павилиони се пренасочва току под терасите на един от блоковете в "Каменец", бе коментарът на Хаджииванов. Той прикани ръководството на Общината да контактува пряко с новоучреденото сдружение на търговците при решаване проблемите на тържището. Хаджииванов поиска заделяне на средства за предпроектно проучване за ново местоположение. Предложението му е нарочна работна група от съветници, съвместно с лидерите на синдиката на търговците, да огледат възможните общински терени. След това да се гласува решение за ново местоположение. Като бъдещ източник за финансиране на начинанието бившият кмет посочи програмите за регионално развитие и за подобряване условията в градската среда.

Защо не направихте това по време на вашия мандат, след като Общинският съвет задели целево 300 000 лева, захапа на свой ред предшественика си Стефан Димитров. За да бъде циркът в пленарна зала пълен, Юлиян Семерджиев (ПП "ЛИДЕР") изрази опасение, че в докладната липсват данни за собствеността върху терените, предложени от ОП "СПИОПТ" за изместване на спорните павилиони. "Никъде не се пояснява общински или частни са тези имоти. И ако са частни, на какво основание Общината ще харчи средства за благоустрояването им?", попита риторично Семерджиев. Според него не е ясно и на каква стойност ще възлизат подобренията за изграждане на оптимална за работата на търговците инфраструктура. "Редно е да бъде представена план-сметка, за да е видно на всички какво ще коства това на данъкоплатците и едва тогава да се прецени дали да бъде правено или не", каза Семерджиев. Без разбиране остана и апелът му преди да се предприема каквото и да е, да се изчака решението на Хасковския Административен съд по жалбата, заведена от търговците.

"Те отиват на частен терен – да! Много от търговците обаче имат по няколко обекта", репликира Стефан Димитров. Кметът се позаинтересува на какво основание е било позволено на наемателите да бетонират павилионите си, след като е нямало нарочно разрешение на местния парламент. Нещо, което, според Общината, ги поставя извън рамките на закона. Същото попита и общинският съветник д-р Максим Господинов. Според градоначалника, предложението за временно освобождаване на търговците от такса е направено след сметка, че около 300 лева би коствало евентуалното преместване на всеки един от тях.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil