Браншовици със становище за надплатеното по доставен природен газ
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 13 Март 2020 | 17:50
Възстановяването на надплатените суми за доставен от „Булгаргаз“ ЕАД природен газ за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 г. следва да бъде извършено към всички потребители. В това число - промишлени потребители – клиенти, пряко присъединени към газопреносната система, топлофикационни и газоразпределителни дружества, веднага щом КЕВР определи новите ценови равнища за всеки от осемте месеца от разглеждания период.
 
Това се казва в становище на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българска камара на химическата промишленост (БКХП). То е адресирано до министрите на енергетиката и икономиката - Теменужка Петкова и  Емил Караниколов, както и до председателя на КЕВР доц. Иван Иванов и до директора на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. Днес текстът на становището бе огласен от председателя на КРИБ-Хасково Стефан Димитров.
 
Надплатените от промишлените предприятия средства следва да бъдат възстановени за целия период, става ясно още в становището на трите организации. Включително за първото тримесечие на 2020 г., тъй като, според тях, доставката се осъществява по действащите договори между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД на цена, равна на определената от КЕВР, респективно – за първо тримесечие на 2020 г. – при цена равна на предложената за утвърждаване от КЕВР.
 
Подчертаваме, че единственият начин за разходване на средствата, възстановени от ООО „Газпром експорт“ на „Булгаргаз“ ЕАД, е те да бъдат върнати на потребителите. Това е единственият справедлив подход, тъй като значително намалената доставна цена на природния газ за България от ООО „Газпром експорт” със задна дата съществено изменя основен
ценообразуващ елемент и фактор, определящ размера на крайната цена за продажба на природен газ от „Булгаргаз” ЕАД към клиентите. В т.ч. - и индустриалните потребители. 
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil