РИОСВ: Трайно подобрение в качеството на атмосферния въздух в Димитровград
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 17 Януари 2020 | 17:15
Трайно подобрение на качеството на атмосферния въздух в Димитровград, хасково и Кърджали отчитат от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Данните от мониторинга в трите града показват подобрени показатели. Така през изтеклата 2019-а година качеството на въздуха в посочените населени места отговаря на всички изисквания на националното и европейското законодателство, уверяват днес в нарочно прессъобщение от РИОСВ.
 
Качеството на атмосферния въздух в региона се следи от две автоматични станции - АИС” Студен кладенец” и димитровградската ”Раковски”, както и от един ръчен пункт. Той се намира в Хасково. Трите пункта са част от системите за оценка на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в Националната система за мониторинг на околната среда на Министерство на околната среда и водите и се обслужват от Регионална лаборатория– Хасково към Изпълнителна агенция по околна среда.
 
За последните три години анализът на данните от димитровградската АИС  „Раковски“ показва траен спад в констатираните превишения на средноденонощната 24-часова норма за фини прахови частици. Така ако през 2018-а година превишенията за годината са били 35 на брой, то лани са били едва 17.
 
От РИСВ отчитат, че регистрираните превишения в Димитровград са много по-малко от допустимия брой превишения - 35 годишно. За декември от АИС „Раковски“ не е регистрирано нито едно превишение на средноденощната норма от 50 µg/m3.
Забелязва се и тенденция към намаляване на средногодишните концентрации на фини прахови частици.
 
Експертите посочват, че ръст на фините прахови частици се забелязва основно през есенно-зимния период. Това се дължи на повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор и на характерните за сезона безветрие, мъгли и температурни инверсии. Именно те създават условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil