Разпоредиха спешно умъртвяване на свинете в 25 от населените места на Димитровградско
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 31 Юли 2019 | 13:55
Новината е изкоментирана: 1 пъти
 
Двадесет и пет населени места от Община Димитровград, включително и общинския административен център, попадат в 20-километрова зона, в обхвата на която е указано преустановяване отглеждането на свине в обекти тип “заден двор”. Става дума за домашните стопанства в Димитровград, Меричлери и в селата Ябълково, Крепост, Горски извор, Добрич, Радиево, Черногорово, Брод, Скобелево, Сталево, Злато поле, Крум, Каснаково, Върбица, Бодрово, Воден, Голямо Асеново, Долно Белево, Бряст, Здравец, Длъгнево, Малко Асеново, Великан и Светлина.
 
Крайният срок за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от страна на стопаните като превантивна мярка срещу разпространението на африканска чума е 2 август т.г. След гратисния период ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган. В случая това е Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), съгласно разпоредбите на чл.139 от Закона за ветеринарномедицинска дейност. Това е вписано в указанията на Централния епизоотичен съвет. Днес по темата спешно заседава и Областната епизоотична комисия. Оттам посочват, че реализирането на подобна крайна мярка дава положителни резултати в борбата с разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на други области на страната. 
 
По време на заседанието на Областната епизооотична комисия областният управител Станислав Дечев разпореди екипи на ОДБХ и полицията, съвместно с кметовете на населени места да проведат незабавни срещи по селата с хората. Целта - да разяснят мярката и да препоръчат на стопаните да изпълнят указанията. 
 
На територията на Хасковска област има една индустриална ферма. Тя се намира в недалечното сeло Клокотница. Така освен изброените населени места в Димитровградско, в 20-километровата зона попадат и населени места от общините Хасково, Минерални бани, както и малки части от Пловдивска и Старозагорска области.
 
Снимка - Областна управа, Хасково
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil