Авария не е имало, процедурата е спазена, твърдят от „Неохим“ за станалото преди дни
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 19 Юни 2019 | 14:58
Новината е изкоментирана: 3 пъти
“Авария на територията на „Неохим“ не е имало. Т.нар. „пожар“ всъщност е пробив в отвеждащ тръбопровод, по който минава азотно-водородна смес. При постъпването му в атмосферата той се възпламенява и гори до спиране на подаването на сместа по линията. А самият тръбопровод води сместа до факела, в който така или иначе се изгаря”. 
 
Това твърдят в нарочно прессъобщение от ръководството на димитровградския химически завод, дни след случилото се. Оттам уточняват, че „създадената ситуация е отклонение от нормалния технологичен режим и не застрашава по никакъв начин безопасността на работещите тук или на населението на общината”. 
 
Разяснения по темата направи пред журналисти днес прокуристът “Неохим“ Стефан Димитров. Медиите бяха поканени на територията на химическия завод, за да се запознаят лично с производствения процес. Посетена бе и газоспасителна служба и специалистите по пожарна безопасност, работили по проблема, възникнал с изгарянето на азотно-водородната смес.  
 
Съгласно наредбите сме длъжни веднага да реагираме на произшествието и да уведомим телефон 112. Това е записано в инструкциите, които спазваме. След като пристигнат, те решават дали си заслужава да уведомяват Общината. Случвало се е и те да поемат командването, а ние изпълняваме техните разпореждания, обясни Пламен Панчев, управител на индустриална пожарно-аварийна компания. Фирмата се грижи за пожарната безопасност на територията на химическия завод. Той уточни, че „Неохим“ разполага със собствени два противопожарни и един газоспасителен автомобил, линейка и мобилна техническа работилница за зареждане на пожарогасители. 
 
Стефан Димитров е на мнение, че компетентността на служителите на химическия завод е на много високо ниво и са действали адекватно. Оценката му е, че са спазили стриктно законодателството и са уведомили компетентните органи за случилото се. 
 
Снимка - "Неохим" АД
© 2008-2019 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil