Димитровград сред най-замърсените градове в Европа, бележи мерки за борба с ФПЧ*
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 13 Юли 2017 | 12:03
Новината е изкоментирана: 2 пъти
 
За шестмесечие в Димитровград достигнат е пределно допустимия годишен брой замърсявания на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ). За това предупреди на пресконференция днес Пламен Митков, главен еколог на Общината. Думите му бяха потвърдени и от експерт на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Така по замърсеност на въздуха Димитровград попада сред най-рисковите в страната населени места.
 
Отчетено днес бе, че средно денонощната концентрация на фини прахови частици не бива да надхвърля 50 микрограма на квадратен метър. Нерядко, обаче, се стига до ръст 2,5 пъти над тази норма, признават от РИОСВ. Проучване на Световната здравна организация (СЗО) от февруари т.г. сочи, че в Европа най-мръсен е въздухът в македонския град Тетово, където живеят 50 000 души. В България негативната класация оглавява именно Димитровград, където средногодишните нива на концентрация на опасните частици достигат до 4 пъти над нормата, твърди докладът на СЗО, който поставя града край Марица в топ 10 на най-замърсените градове на стария континент.
 
В тази връзка в присъствието на зам.-кмета на Община Димитровград Яшо Минков и на ресорни специалисти представен днес бе проект по една от действащите към ЕС оперативни програми. С отпускани по линия на европейската солидарност 182 000 лева, тукашната градска управа възнамерява да да актуализира програмата си за качество на атмосферния въздух. 
 
От Общината отдават значение на разработката като стратегически важна при набелязването на бъдещи конкретни мерки за намаляване нивата на вредните емисии в атмосферния въздух. В това число - и от битово отопление, транспорт и тежка промишленост. Проектът се явява първа фаза, която ще бъде последвана от процедура за безвъзмездно предоставяне на съответния необходим ресурс за изпълнение на набелязаните мерки.
_____________
* Фините прахови частици (ФПЧ) са микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера. Източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) или изкуствени. Прахът е основния причинител за много вредни въздействия върху здравето. Отговорни са за засилване на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението. 
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2018 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil