Гранитски: Изумих се, че Петко не е награден, виждайки списъка с досегашните лауреати!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 05 Май 2016 | 09:55
Новината е изкоментирана: 7 пъти
 
„Като разглеждах списъка на преди получилите наградата, се изненадах, че по-рано не е получил тази награда!“. Думите изрече снощи литературният критик и издател Иван Гранитски по адрес на най-новия носител на присъжданата в Димитровград Национална литературна награда „Пеньо Пенев“. Така мимоходом творчеството на именити български класици от ранга на Валери Петров бе приравнено към това на Петко Каневски, чиято номинация предизвика остри полярни мнения. 
 
За да подсили усещането си от правилността на избора, Гранитски стигна по-далеч в оценката. Той определи директора на димитровградската библиотека за близък духом до Пеньо Пенев. Като своеобразни поклонници на творчеството на Каневски бяха спрегнати имената на Дамян Дамянов, Любомир Левчев, Александър Геров и Христо Фотев. 
 
„Даже като разглеждах списъка на преди получилите наградата, се изненадах, че по-рано не е получил тази награда!“, удиви се Гранитски пред липсата на признателност на родния Димитровград към приноса на поета Каневски към националната литературна съкровищница. „Но Провидението си знае своята работа и слага точните хора на точното място в точното време“, каза Гранитски с успокоение пред аудиторията.
 
„Петко е много близък духом до поетиката на Пеньо Пенев. Това е поет, който оказва съпротива да се продаде националната съвест и чест, което, за съжаление, става пред очите ни. Поезията му е борбена, нападателна, но не е анекдотично-публицистична. Това е един от добрите метафористи, от поетите, които си служат великолепно с думите. Петко Каневски знае, че думите имат способността и да се обичат, и да не се обичат. Защото, когато поетът е талантлив, думите влизат в особени отношения помежду си. Тогава се получава магията на поезията. И неслучайно и литературната критика, и най-големи поети на нашето време са оценявали през години много високо неговото творчество - Дамян Дамянов, Любомир Левчев, Александър Геров и Христо Фотев“, изреди Иван Гранитски част от досегашните лауреати на Националната литературна награда. 
 
„И двамата са от първожреците на българското слово, които служат безкористно в храма на българското слово и поезия“, обърна се председателят на комисията по избора към Петко Каневски и Демир Демирев, който снощи взе Специалната награда за поезия. 
 
Инак, церемонията по връчване на отличията бе уважена на ниво заместници. Петко Каневски бе поздравен от зам.-кмета Яшо Минков с думите, че признанието му носи най-вече отговорност към творческия „ръст“ на останалите лауреати. На свой ред зам.-председателят на ОбС Юлиян Семерджиев почете Демир Демирев като носител на Специалната награда.
 
Заради лошото време, тази година церемонията се състоя на закрито. "Нищо необичайно не се е случило", каза в тази връзка уредникът на Дом-музей "Пеньо Пенев" и домакин на събитието Живка Шишкова. И продължи: "Помните, че отдавна правим опит да проведем този красив празник навън, за да бъдат съпричастни всички хора на този град с Дните на поезията. Времето ли, Пеньо ли, не знам кой, сега не ни позволява да осъществим намеренията си".
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
ЧАСТ ОТ НОСИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ
1970 — Дамян Дамянов
1972 — Евтим Евтимов
1974 — Матей Шопкин
1976 — Николай Христозов
1978 — Андрей Германов
1980 — Божидар Божилов
1982 — Петър Караангов
1984 — Любомир Левчев
1986 — Петър Анастасов
1988 — Стефан Цанев
1990 — Валери Петров
1992 — Александър Геров
1994 — Христо Фотев
1996 — Константин Павлов
1998 — Павел Матев
2000 — Николай Кънчев
2002 — Иван Цанев
2004 — Иван Динков
2006 — Петко Братинов
2008 — Ивайло Балабанов
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil